Ca ordonator principal, MApN va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) la acest buget, în valoare totală de până la 22,5 miliarde de lei.

Pentru Forţele Terestre, MApN are un buget principal de 5,7 miliarde de lei, la care poate adăuga credite de angajament de 6,1 miliarde de lei.

Pentru Forţele Aeriene, MApN are un buget principal de 4,2 miliarde de lei, la care poate adăuga credite de angajament de 4,3 miliarde de lei.

Pentru Forţele Navale, MApN are un buget principal de 0,7 miliarde de lei (697 de milioane de lei), la care poate adăuga credite de angajament de 3,6 miliarde de lei.

Pentru sprijinul logistic, MApN are un buget principal de 792,8 milioane de lei de lei, la care poate adăuga credite de angajament de 884,5 milioane de lei.

Potrivit proiectului de buget MApN pe 2018, proiectele de investiţii esenţiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român, stabilite prin Hotărârea CSAT nr. 174 din 24 noiembrie 2016 referitoare la măsurile de eficientizare a înzestrării Armatei României şi creşterea implicării industriei naţionale de apărare în realizarea înzestrării, aflate în derulare sau în curs de iniţiere sunt:

1. Transportor blindat pentru trupe 8×8 (TBT 8X8) şi 4×4 (TBT 4X4);
2. Autoturisme de teren blindate şi neblindate de tip uşor – 4×4 (ATBNTU 4X4);
3. Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR;
4. Avion multirol pentru Forţele Aeriene;
5. Vânător de mine;
6. Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM;
7. Corvetă multifuncţională;
8. Elicoptere.

 

De asemenea, în conformitate cu legislaţia naţională privind achiziţiile publice în domeniile apărării şi securităţii, pentru următoarele opt programe de investiţii, a căror valoare estimată depăşeşte 100 de milioane de euro, MApN a solicitat şi a obţinut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire:

1. Transportor blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4;
2. Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM);
3. Modernizare maşină de luptă MLI 84M;
4. Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (MLRS);
5. Corvetă multifuncţională;
6. Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa I – componenta SHORAD);
7. Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML);
8. Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR.

„La acestea se adaugă programele aprobate de CSAT prin Planul de înzestrare al Armatei Romaniei (PIAR) şi care au iniţierea prevăzută în perioadă 2018-2020”, se mai arată în proiectul bugetului MApN.

Per ansamblu, 22 de ministere vor primi bani în plus în 2018, în timp ce la alte cinci fondurile vor scădea, se arată în sinteza proiectului de buget.