Devine interzis în România! S-a schimbat complet legea. Se aplică din 2023

Produsele din tutun încălzite aromatizate vor fi interzise, anunță Comisia Europeană, care adaugă că o directivă în acest sens deja a intrat în vigoare. Așadar, statele membre au la dispoziție o perioadă de opt luni pentru a transpune directiva în legislația națională.

Comisia Europeană a trimis un comunicat de presă în care spune că această decizie a fost luată pe fondul creșterii semnificative a vânzărilor de astfel de produse din tutun în întreaga UE.

De asemenea, interdicția are ca scop și atingerea obiectivului de a crea o „generație fără tutun” stabilit în Planul european de combatere a cancerului, care își propune ca mai puțin de 5% din populație să mai utilizeze tutun până în 2040.

Normele devin complet aplicabile de pe 23 octombrie 2023

Comisia Europeană mai spune că noile norme vor intra în vigoare începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.

„Tutunul cauzează 90% din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o <generație fără tutun>”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Consumul de tutun, cel mai mare risc de sănătate

Consumul de tutun reprezintă cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, fiind responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor din UE este încă ridicat – 26% din populația totală și 29% dintre tinerii europeni cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani fumează.

Având în vedere comerțul transfrontalier semnificativ cu produse din tutun și riscul unor legislații naționale divergente, sunt necesare norme la nivelul UE pentru aceste produse. Aceste norme protejează consumatorii din întreaga UE. Directiva privind produsele din tutun reglementează fabricarea, expunerea și vânzarea tutunului și a produselor conexe din mai 2016, arată Comisia Europeană.