Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a comentat, vineri, o informaţie vehiculată în spaţiul public în ultima perioadă.

Raed Arafat, despre testele rapide pentru depistarea COVID-19

Este vorba despre testele rapide ce pot fi cumpărate din farmacii şi posibilitatea ca acestea să fie retrase de la vânzare.

Raed Arafat dă asigurări că autorităţile nu au această intenţie. El explică faptul că e important ca persoanele cu simptome uşoare de COVID-19 să se poată testa şi să stea acasă prudenţi. În plus, Arafat le-a recomandat celor care obţin un test rapid negativ să meargă totuşi şi la un test RT-PCR.

“Dacă retragem testele rapide din farmacii, s-ar putea să nu se mai testeze cei cu simptome uşoare. Aşa că mai bine să se testeze şi să stea acasă prudenţi decât să nu se testeze deloc.

A fost discutat subiectul. Un test rapid pozitiv înseamnă că persoana e sigur sigur pozitivă. La persoanele simptomatice cu test rapid negativ, sfatul nostru este totuşi să meargă la un test RT-PCR”, a declarat Raed Arafat.

“Nu e corect să spunem că ne relaxăm”

Tot vineri, Raed Arafat a comentat şi decizia luată de Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență din Capitală, care a luat decizia relaxării anumitor restricţii în Bucureşti începând de luni. Şeful DSU nu consideră însă “relaxarea” ca un termen corect pentru hotărârile luate vineri în Capitală.

“N-aș zice că ne relaxăm, că nu e corect să spunem că ne relaxăm. E un cuvânt pe care îl folosim toți, dar noi trebuie să înțelegem că se reiau unele activități. HoReCa trebuie să fie responsabilizată să respecte aceste reguli: 30%, nu 50, nu 40, ci 30%, una din trei mese și așa mai departe. (…) Până la orele 21:00.

Rămân botezuri, nunți interzise, nu se permit, nici nu intrăm în această discuție. Deci, numai de luat masă, atât, și într-un număr limitat. Bineînțeles, dacă se va observa că va începe o creștere și începe din nou să crească incidența în București, această măsură poate să fie automat inversată și închis totul din nou. Comitetul, așa cum astăzi a relaxat, poate peste câteva zile să închidă, dacă incidența crește din nou”, a declarat, vineri, Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Bogdan-Ioan Buda