Medicamentul Eutyrox, cel necesar pacienților care au afecțiuni tiroide continuă să lipsească din rafturile farmaciilor. În acest context, Avocatul Poporului s-a implicat și el și cere ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, verificarea stocurilor și rezolvarea situației, astfel încât bolnavii să aibă acces la tratament, deorece mai bine de 500.000 de pacienți din România depind de acest medicament.

De menționat este faptul că, încă de la debutul pandemiei de coronavirus, Eutyroxul a fost greu de găsit în farmacii. El a devenit astfel cel mai căutat medicament de pe piața românească.

Și anul trecut, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a trimis o recomandare către ministrul Sănătății de la acea vreme, Nelu Tătaru, însă anul acesta, instituția așteaptă un răspuns de la actualul ministru, în care să se specifice clar măsurile luate pentru a remedia criza.

Patru luni de când medicamentul dispărut de pe raftul farmaciilor

Prima sesizare privind dispariția Eutyroxului a venit în luna septembrie a anului trecut.

Având în vedere disponibilitatea scăzută a medicamentului Euthyrox pe piața din România, la solicitarea ministrului Sănătății de la acel moment, Nelu Tătaru, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România au avut întâlniri cu reprezentanții companiei producătoare, cu distribuitorii en-gros și reprezentanții Colegiului Național al Farmaciștilor.

Astfel, la acel moment, compania producătoare a anunțat că, în depozitele din România au fost aduse în data de 31 martie 2020, un număr de 140 122 cutii de Euthyrox 100 mcg. Dintre acestea, 54 240 cutii au fost deja distribuite. În 13/14 aprilie 2020 vor fi livrate alte 77 499 cutii de Euthyrox 50 mcg și 59 315 cutii de Euthyrox 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania.

În acest context, fostul ministru al Sănătății făcea un apel la pacienți la acel moment să nu își facă stocuri de medicamente și să nu le utiliza fără acordul medicului curant. Mai mult, Ministerul Sănătății le-a mulțumit Colegiului Farmaciștilor din România pentru colaborare și adresează rugămintea către farmacii de a elibera aceste produse numai pe baza prezentării documentelor medicale.