Potrivit expunerii de motive ai inițiatorilor, „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.

Documentul arată că înmatriculările de mașini cu volan pe dreapta au explodat în ultimii ani în România. Datele Registrului Auto Român arată că au fost aduse peste 29.000 de maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi mai mult de 20.000 maşini în anul 2019.

Multe accidente cauzate de vehiculele cu volan pe dreapta

În plus, datele Poliției Rutiere arată că în țara noastră au fost înmatriculate până acum 120.000 de maşini cu volan pe dreapta. Un alt aspect negativ este acela că multe dintre aceste vehicule sunt vechi, cu ani de fabricaţie în intervalul 2000-2009. Datele mai arată că, anual 150 – 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule sunt implicați în accidente rutiere, care de multe ori se soldează cu victime.

Numai în 2020 au avut loc 207 accidente rutiere în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă, iar în urma acestora au murit 33 de oameni, transmite Adevărul, citând datele Poliției Române.

Acest fapt este evidențiat și în expunerea de motive a proiectului de lege. „În ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”, se arată în document.

Ce amenzi sunt prevăzute în lege?

Drept urmare, proiectul de lege va interzice „circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

În plus, cei care nu respectă această nouă reglementare vor fi amendați. Șoferii riscă sancțiuni de şase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei. De asemenea, li se va reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, care va fi restituit doar după ce prezintă dovada mutării postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă, o operațiune destul de costisitoare.

De la această interdicție există însă și excepții. Mai exact, este vorba despre autovehiculele istorice și maşinile utilitare, cum ar fi cele de curăţenie stradală.