Iar un intestin sănătos poate contribui la sănătatea inimii, poate crește imunitatea și chiar aduce beneficii sănătății mintale.  Există anumite fructe care oferă o multitudine de beneficii organismului de fiecare dată când le mâncăm. Iată care sunt acestea, potrivit Eatingwell.

1. Afinele

„Afinele sunt o bombă nutrițională”, spune medicul Lon Ben-Asher.„Conțin antocianine – flavonoide fitochimice care le conferă o culoare violet și acționează ca antioxidanți care ucid radicalii liberi”, adaugă el. Antioxidanții pe care îi conțin reduc inflamația din organism.

Dar afinele sunt bogate în numeroase alte vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K și mangan. Afinele sunt, de asemenea, o sursă bogată de fibre solubile, importante în reducerea bolilor cardiovasculare.

2. Merele

„Merele au multe proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante despre care s-a demonstrat că reduc riscul multor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul”, spune Ben-Asher.

„Mărul este bogat în fibre solubile și insolubile, care ajută la susținerea sănătății gastrointestinale”, explică el.

3. Portocalele

Portocalele sunt cunoscute pentru că sunt foarte bogate în vitamina C, dar conțin și un set unic de nutrienți, inclusiv potasiu, fier, calciu, vitamina E și vitamine B.

Vitamina C ajută la formarea colagenului, care întârzie îmbătrânirea pielii.

4. Prunele

Prunele sunt o sursă inepuizabilă de nutrienți. Prunele ajută la digestie datorită conținutului lor ridicat de fibre.

De asemenea, au o cantitate mare de vitamina K, care ajută la dezvoltarea anumitor proteine ​​necesare pentru coagularea sângelui și formarea oaselor. Studiile arată că aceste fructe ajută la prevenirea pierderii masei osoase.

5. Zmeura

Zmeura este cunoscută drept fructul cu cele mai mari cantități de fibre, conținând 8 grame per cană, adică 32% din doza zilnică recomandată.

Zmeura este și o sursă bogată de magneziu, care ajută numeroasele funcții ale corpului, cum ar fi sinteza proteinelor, funcția musculară și nervoasă, controlul zahărului din sânge și reglarea tensiunii arteriale.

6. Murele

Sunt la fel de bogate în fibre ca și zmeura. Cu toate acestea, murele sunt o sursă mai bogată de antioxidanți, mangan, cupru, vitamina A, vitamina E și vitamina K.

La fel ca afinele, murele conțin și antocianine.

7. Bananele

Bananele sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea alimentelor în stomac mai mult timp, reducând foamea și contribuind astfel la o mai bună gestionare a greutății și reducerea riscului de obezitate.

Sunt o sursă excelentă de potasiu, care s-a dovedit un element major în controlul tensiunii arteriale și în reducerea riscului de accident vascular cerebral.

8. Roșiile

Nu ar trebui să le considerăm legume, ci fructe! Sunt o sursă excelentă de vitamina A și mai ales de licopen – un alt antioxidant puternic care poate ajuta la eliminarea radicalilor liberi și la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice.

9. Pepenele verde

Este considerat, pe bună dreptate, unul dintre cele mai hidratante fructe. Pepenele verde poate ameliora durerile musculare datorită conținutului ridicat de potasiu.

În plus, pepenele verde este unul dintre cele mai bune fructe pentru o tensiune arterială sănătoasă.

10. Avocado

Avocado este bogat în vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi vitamina E și K, care ajută la menținerea sănătății pielii, părului, unghiilor și permeabilității membranei celulare. Acest fruct este și o sursă excelentă de grăsimi omega-3 sănătoase, polinesaturate și grăsimi mononesaturate.

Un studiu din 2022 publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că avocado poate fi benefic pentru scăderea nivelului de colesterol LDL „rău”.