La nouă ani de la bombele atomice căzute peste Hiroshima și Nagasaki, „Godzilla” lui Ishirō Honda era un monstru trezit din adâncurile oceanului pentru a face ravagii în orașele japoneze. O reptilă uriașă devenită personaj de film, care însă avea să se dovedească mai puțin terifiantă decât ceea ce avea să vină. În mai puțin de un deceniu, ar exista zeci de „monștri” subacvatici, capabili să distrugă mai multe orașe, aveau să-și arate forța: sunt submarinele cu rachete balistice sau „boomers” în limbajul Marinei americane.

Cei mai letale, care rătăcesc azi prin oceane, sunt cele 14 submarine cu rachete balistice din clasa Ohio. Ele transportă mai mult de jumătate din arsenalul nuclear al SUA.

Un calcul simplu arată că submarinele din clasa Ohio pot fi cel mai distructiv sistem de arme creat de omenire. Fiecare dintre navele de 170 de metri lungime poate transporta 24 de rachete balistice (SLBM) Trident II lansate de submarin. Rachetele pot fi lansate de sub apă pentru a lovi ținte aflate la peste 11 km, în funcție de sarcină. Pe măsură ce o rachetă Trident II reintră în atmosferă la viteze de până la 24 Mach, acesta se împarte în până la opt vehicule independente, fiecare cu un focos nuclear de 100 sau 475 kilotone.

Pe scurt, o salvă completă dintr-un submarin din clasa Ohio, care poate fi lansată în mai puțin de un minut, ar putea dezlănțui până la 192 de focoase nucleare, ștergând de pe hartă 24 de orașe. Aceasta este chiar este o armă a Apocalipsei.

Cel mai apropiat concurent al submarinului din clasa Ohio este singurul submarin rus din clasa Typhoon. Dar China, Rusia, India, Anglia și Franța operează submarine cu rachete balistice cu diferite rachete. Doar o parte din aceste submarine ar fi suficiente pentru a anihila marile orașe ale unui stat dezvoltat.

Cele mai mari submarine care servesc în Marina SUA

Submarinele din clasa Ohio au intrat în serviciu în anii 80, ca înlocuitoare pentru cinci clase diferite de submarine cu rachete balistice. Deplasînd peste 18.000 mii de tone scufundate, noile boomere rămân cele mai mari submarine care servesc în Marina SUA.

Toți boomerii sunt înarmați cu racheta balistică Trident II D5 superioară, care are o rază de acțiune mai mare cu 50% și este capabilă de lovituri foarte precise, care le-ar putea permite să țintească cu precizie instalațiile militare.

Planul actual este de a menține active 12 submarine din clasa Ohio, fiecare cu câte douăzeci de rachete Trident II fiecare. Cei care cred că sunt prea puține, nu trebuie să se iluzioneze: sunt suficiente pentru a distruge lumea de mai multe ori.

Cu costuri estimate între 4-6 miliarde de dolari fiecare pentru fabricare, submarinele de generația următoare ar putea fi mai puține la număr. Și vor folosi reactoare noi, care nu necesită revizii costisitoare și realimentare, permițându-le să servească până în 2085.