Potrivit Firstforwomen, pe rețelele sociale, oamenii au ajuns să comparare uleiului de rapiță cu uleiul de motor și susțin că a fost interzis în Europa din cauza efectelor sale dăunătoare asupra sănătății. Experții explică cum stau, de fapt, lucrurile.

Ce este uleiul de rapiță

Al treilea cel mai produs tip de ulei vegetal din lume, după uleiurile de palmier și de soia, uleiul de rapiță este derivat din semințe de rapiță, o plantă cu flori galbene, care face parte din familia brassicaceae.

Produs pentru prima dată în Canada, în 1874, și dezvoltat ca ulei multifuncțional, uleiul din semințe de rapiță era foarte bogat în acid erucic, toxic în cantități mari. În anii 1970, chimiștii canadieni au început să încrucișeze anumite tipuri de semințe de rapiță. Au numit noua lor versiune ”canola”. Semințele sale sunt încălzite, apoi zdrobite și procesate în mod similar cu modul în care sunt procesate porumbul, floarea soarelui și boabele de soia. Rezultatul? Lichidul auriu pe care îl cunoaștem astăzi drept ulei de rapiță.

Este la fel cu uleiul vegetal?

Termenul de ulei vegetal este o denumire mai largă pentru tipuri diferite de uleiuri de gătit, iar rapița este doar unul de pe această listă. Cu toate acestea, în SUA, oamenii pot cumpăra și ulei vegetal și ulei de rapiță, ambele având puncte ridicate de fum și arome similare neutre, spune dieteticianul Kiran Campbell.

Uleiul de rapiță este la fel cu uleiul de motor?

Este greu de imaginat că o floare sălbatică, care crește în întreaga lume, poate stârni atât de multe controverse. Există, însă, numeroase modalități de procesare a rapiței, iar una dintre acestea transformă rapița într-o componentă a unor tipuri de ulei de motor. Drept urmare, au apărut teorii conform cărora uleiul de motor este ambalat ca ulei de rapiță. Este adevărat, uleiul de rapiță a fost folosit timp de secole pentru a ajuta navele și mai târziu motoarele cu abur să funcționeze fără probleme.

Dar datele științifice demonstrează că uleiul de rapiță, ambalat și vândut pentru consum uman, nu este nici pe departe ulei de motor. „Uleiul de rapiță folosit la gătit are un nivel de acid erucic mult mai scăzut decât uleiul de motor”, spune Campbell. Uleiul de rapiță are un punct de ardere de 204 grade Celsius în cazul în care este virgin și 107 grade Celsius, dacă este extravirgin.

De ce cred oamenii că uleiul de rapiță este interzis în Europa

Pe internet au apărut teorii că uleiul de rapiță a fost interzis în Europa, deoarece conține cantități periculos de mari de acizi grași. Potrivit zvonurilor, Uniunea Europeană a interzis uleiul de canola deoarece este „toxic” și „cancerigen”. Dar nu există nicio dovadă că planta de rapiță este toxică sau cancerigenă.

Riscurile gătirii cu ulei de rapiță

Metoda de procesare folosită pentru fabricarea uleiului de rapiță se numește hidrogenare la căldură ridicată. „Acest proces creează acizi grași trans, grăsimi nesănătoase care pot crește riscul unor boli de inimă”, spune dieteticianul Jillian Kubala.

Același proces este folosit pentru a produce ulei de palmier, de soia și porumb, pentru a le face mai potrivite la prăjit și pentru a le oferi aroma neutră. „Chiar dacă este o grăsime nesaturată, uleiul de rapiță este, în continuare, considerat grăsime, așa că toate caloriile vor fi din grăsimi”, explică Campbell.