Grupul ALDE din Parlamentul European se va numi Renew Europe în noua legislatură. Redenumirea are loc în contextul în care grupul parlamentar a primit un număr consistent de europarlamentari din România (USR PLUS) și din Franța (EnMarche).

Redenumirea are loc în contextul în care grupul parlamentar a devenit al treilea ca mărime din Parlamentul European în urma alegerilor din luna mai, primind un număr consistent de europarlamentari din România (USR PLUS) și din Franța (EnMarche).

”Noul nostru grup din Parlamentul European, format din progresiști, liberali, centriști și reformiști și-a ales un nou nume: Renew Europe”, arată sursa citată. „Noul nostru grup este mai puternic ca niciodată și are șansa unică de a modela Europa. Avem foarte mult de muncă. Misiunea noastră este să reînnoim Europa. Suntem inspirați să construim o Europă liberă și echitabilă”, a declarat liderul grupului, europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt.

Membri ai grupului Renew Europe ar putea fi și cei doi europarlamentari ai Pro România, partidul condus de Victor Ponta. Marți, fostul premier a anunțat că formațiunea pe care o conduce s-a afiliat Partidului Democrat European (EDP), ai cărui europarlamentari sunt afiliați în mod tradițional grupului ALDE din Parlamentul European.

Decizia de redenumire a fost luată la cererea președintelui Franței, Emmanuel Macron. În acest moment, cele două grupuri PPE și S&D nu se află într-o poziție tocmai fericită. Noul grup va avea 110 mandate, cu 41 mai multe decât vechiul grup ALDE. În plus, acesta încearcă să saboteze o posibilă alianță care să-i ofere suport lui Manfred Weber la președinția Comisiei.