Acordul se referă la vehicule blindate de transport de trupe Boxer produse de consorţiul german ARTEC în cadrul unui program realizat împreună cu Olanda, iar turelele şi muniţia folosite sunt israeliene, scrie Agerpres.

Potrivit AFP, este cea mai importantă achiziţie realizată vreodată în domeniul apărării.

'Este o investiţie pe termen lung în apărarea naţională, precum şi un semnal că Lituania îşi ia securitatea în serios', a declarat Juozas Olekas, ministrul lituanian al apărării, după semnarea acordului.

Vehiculele urmează să fie livrate Lituaniei între 2017 şi 2021.

Cea mai mare dintre cele trei ţări baltice foste republici sovietice, Lituania şi-a crescut considerabil bugetul apărării de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Anul viitor, bugetul de apărare al Lituaniei va creşte la 725 de milioane de euro, respectiv 1,79% din PIB.

Îngrijorate de războiul care continuă, autorităţile de la Vilnius au instituit de un an serviciul militar parţial. 

Armata profesionistă a Lituaniei numără în prezent 8.200 de persoane, la care se adaugă 2.600 de recruţi şi 4.600 de rezervişti.

Securitatea acestei ţări, precum şi cea a statelor vecine baltice, depinde totuşi de NATO. În cadrul summitului NATO de la Varşovia de la începutul lui iulie, Alianţa Nord-Atlantică a decis să desfăşoare patru batalioane multinaţionale în ţările baltice şi Polonia, iar din Lituania va fi condus de Germania.