„Pentru anul viitor, cursul euro la care se vor calcula accizele este cel anunţat ieri de BNR, adică 4,3533 lei. Faţă de cursul folosit anul acesta pentru accize, avem o creştere de circa 2% sau 9 bani, ceea ce nu va avea un impact seminificativ în preţul final al combustibililor sau ţigărilor. La bezină, de exemplu, impactul va fi de cel mult 4 bani/litru, ceea ce raportat la preţul total de peste 5 lei reprezintă mai puţin de 1%”, a explicat pentru Capital avocatul Gabriel Biriş, expert în fiscalitate.

De asemenea, Biriş spune că în cazul ţigărilor impactul din accize va fi şi mai redus. „La ţigări, creşterea din accize va fi de circa 6-7 bani/pachet, ceea ce reprezintă o scumpire cu circa 0,7%”, a menţionat Biriş.

Comparativ cu anii trecuţi, când am avut creştere de accize şi din curs şi din nivelul accizei în euro, în 2012 accizele rămân neschimbate în echivalent euro. Astfel, acciza la 1.000 de ţigarete rămâne la 76,6 euro. De asemenea, acciza la tona de benzină fără plumb rămâne la 467 euro, iar cea la motorină se va menţine la 358 euro/tonă.