Pe lângă această sumă, România a absorbit şi 561 de milioane de euro, fonduri care reprezintă avansul acordat de Comisia Europeană în momentul demarării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Cumulând avansul şi plăţile efectuate, rezultă un total de peste 3 miliarde euro fonduri atrase de România prin PNDR, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie al fondurilor europene ce depăşeşte 30% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurală.
Au fost depuse 90.000 de solicitări de finanţare
Alocarea totală pentru Măsurile de investiţii din cadrul PNDR pe care APDRP le implementează este de 7,01 miliarde de euro, din această sumă fiind solicitate până în prezent aproximativ 15 miliarde de euro, prin 89.314 cereri de finanţare, ceea ce înseamnă un grad de solicitare a finanţărilor de 213,29%.
Din cele 89.314 proiecte depuse, APDRP a selectat spre finanţare 47.698 de cereri de finanţare în valoare de 4,41 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de utilizare a fondurilor de 63% din alocarea financiară a Măsurilor de investiţii.
Până în prezent, APDRP a semnat contracte de finanţare cu 36.417 beneficiari de fonduri europene nerambursabile, în valoare de 4,1 miliarde de euro, acest proces fiind în plină desfăşurare.