Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut ajutor Bulgariei în repararea echipamentelor militare care au fost deteriorate în lupta cu armata rusă.

Potrivit informațiilor transmise, miercuri, de televiziunea națională bulgară (BNT), ambasadorul Ucrainei în Bulgaria, Vitaly Moskalenko, a relatat Parlamentului de la Sofia, o scrisoare, în care Volodimir Zelenski cere ajutorul Bulgariei.

Liderul de la Kiev speră că Bulgaria va ajuta la repararea echipamentului militar ucrainean. Totodată, el speră că țara va continua să ajute ucrainenii care fug din calea războiului.

De asemenea, Volodimir Zelenski speră ca autoritățile de la Sofia vor continua să ofere ajutor umanitar, medicamente, îmbrăcăminte și alimente.

În scrisoare, Zelenski mai spune că speră că va continua cooperarea energetică între cele două țări și exportul de electricitate și gaze din Ucraina în Bulgaria, potrivit BNT.

Conform presei bulgare, Parlamentul de la Sofia va decide miercuri dacă va sprijini Ucraina cu „echipamente tehnico-militare”.

Gazprom a întrerupt complet aprovizionarea cu gaze către Bulgaria

Gigantul energetic rus Gazprom a întrerupt complet aprovizionarea cu gaze către Polonia și Bulgaria. Ambele țări sunt pedepsite acum pentru că au refuzat cererea Rusiei de a-și plăti gazul în ruble.

La rândul lor, și alte țări din UE au refuzat să plătească în rublă, pentru a nu oferi un impuls economiei ruse, dar, până acum, doar Bulgaria și Polonia au fost pedepsite, potrivit unei analize publicate de The Conversation.

Răspunsul din partea Poloniei a fost că se poate „descurca” fără gazul rusesc, cu niveluri de stocare ridicate și o cerere în scădere pe măsură ce vremea începe să se încălzească. Între timp, Bulgaria a acuzat Gazprom de o încălcare gravă a contractului și a început discuțiile cu UE pe marginea menținerii aprovizionării, notează publicația.

Dar nu va fi ușor. Căci, în timp ce Bulgaria poate renunța treptat la gazele și petrolul rusești, aprovizionările alternative din Azerbaidjan nu vor fi suficiente.

Toate aceste mișcări vor provoca daune serioase economiei Rusiei

Pe termen mai lung, o opțiune ar fi continuarea finalizării (în prezent abandonate) a celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, lângă Belene, pe malul de sud al Dunării. Alături de Polonia, Germania și restul UE, Bulgaria va căuta să-și sporească dependența de Norvegia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Și vor exista și alte apeluri din UE pentru a accelera trecerea la surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană.

Toate aceste mișcări vor provoca daune serioase economiei Rusiei. Ne putem întreba, în consecință, de ce închide robinetul gazelor si de ce vizează în special aceste două țări.

Putem presupune că motivul principal ar fi acela de a provoca dificultăți economice și turbulențe politice în Polonia și Bulgaria și de a contesta sprijinul lor pentru Ucraina. Cu siguranță, Putin va fi fericit să trateze asta ca pe o oportunitate de a antagoniza atât NATO, cât și UE.