Omul de ştiinţă a decedat la domiciliul său din Atherton, în inima Silicon Valley, a precizat institutul pentru agenţia franceză de presă.

Născut în Oregon, Doug Engelbart s-a instalat în California pentru a deveni cercetător la Institutul de Cercetare Stanford, după studii în inginerie electrică şi informatică în anii 1950.

Munca sa de inginer şi a echipei sale se va concentra pe fundamentele care au condus la informatica modernă. Astfel, cercetările sale au vizat conferinţe video, teleconferinţe, e-mailul, “ferestre”, hyperlinkul, dar Engelbart este cel mai bine cunoscut pentru inventarea mouse-ului pentru computer.

Brevetul pentru mouse, iniţial o cutie de lemn cu două roţi de metal, a fost depus în 1967, dar i-a fost acordat abia în 1970. La 9 decembrie 1968, în timpul unui congres, la care participau o mie de persoane la San Francisco, el a proiectat pentru prima dată în faţa unui public o legătură prin video-conferinţă, servindu-se de mouse. Evenimentul a fost supranumit “mama tuturor demonstraţiilor”.

De asemenea, grupul său de cercetare a creat Arpanet, precursor al Internetului. Cunoscutul inginer deţine în palmares 21 de brevete. În 2000 i-a fost acordată Medalia Naţională pentru Tehnologie, cea mai înaltă distincţie în domeniu.
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/lAv-5Z7TPHE?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Sursa: Agerpres