O nouă formă de pensie va fi la dispoziția românilor, după ce forurile de conducere ale Uniunii Europene au adoptat actul normative care consfințește înființarea PEPP, prima pensie paneuropeană. Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP) vine în completarea celor patru forme de pensii disponibile deja în România, adică pensia de stat (Pilon I), pensia obligatorie administrate privat (pilon II), pensile facultative (Pilon III) și, mai recent, pensile ocupaționale. Ca și pilonul III și pensile ocupaționale, PEPP va fi un produs facultativ. El se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor. PEPP este separat de sistemul public de pensii din țările membre UE și de sistemele de pensii private din respective țări, deci și din România.

Reamintim faptul că, de pe 22 martie 2022, a intrat în vigoare Regulamentul UE 2019/1238 privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP), reprezentând actul de naştere al unei noi pensii. Aceasta este pusă la dispoziţia cetăţenilor europeni.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), noua pensie paneuropeană este facultativă și se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitorul lor. PEPP este separat de sistemul public de pensii și de sistemele de pensii private din Uniunea Europeană, inclusiv din România.

„Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util.

Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează”, a explicat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (AFP).

PEPP este un produs de pensii portabil deoarece permite schimbarea reşedinţei participantului la PEPP într-un alt stat european, fără să fie necesară schimbarea furnizorul de PEPP. Pe scurt, PEPP facilitează cetățenilor europeni exercitarea dreptului de a trăi şi de a munci într-un alt stat UE.

Cum putem beneficia de pensia paneuropeană?

PEPP este un produs de pensii portabil, datorită faptului că permite schimbarea reședinței participantului la PEPP într-un alt stat membru, fără ca acesta să fie nevoit să schimbe furnizorul de PEPP.

Astfel, PEPP va facilita cetățenilor UE exercitarea dreptului de a trăi și munci în alt stat membru decât cel a cărui cetățenie o au. Pentru a putea fi oferite pe piață, PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorități naționale din statele membre ale Uniunii Europene, dar și Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA).

Odată finalizat procesul de verificare în vederea înregistrării unui PEPP, EIOPA va înscrie respectivul produs în registrul public central al PEPP care pot fi furnizate și distribuite pe teritoriul Uniunii. Respectivul registru va menționa și informații referitoare la furnizorii de PEPP, precum și lista statelor membre în care respectivul PEPP este distribuit. Astfel, cetățenii români care lucrează în România vor putea investi în PEPP care vor fi prevăzute în registrul public central mai sus menționat și care vor fi distribuite pe teritoriul României.

De asemenea, cetățenii români care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene vor putea investi în PEPP distribuite pe teritoriul respectivelor state, urmând ca, la întoarcerea în România, să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România.