Ambrozia a început să îşi răspândească sporii de polen, iar persoanele alergice încep să se simtă tot mai rău. Polenul de ambrozie este foarte fin şi vântul îl diseminează foarte repede. Înainte era ţinută sub control, cosită şi foarte rar ajungea să emită polen. Ea înfloreşte abundent acum şi de aceea produce mult polen. Este o plantă foarte veche, pe care o găsim de mult timp la noi, însă nu făcea atâtea probleme, pentru că nu erau lăsate terenurile pârloagă şi se erbicidau rambleurile căii ferate. Acestea erau întreţinute, curăţate de buruieni. Ambrozia apare în zone aride, mai dure, mai pietroase, foste şantiere.

Ce este foarte grav, oricine poate deveni alergic la această plantă, nimeni nu este imun. Alergia poate fi confundată  cu o răceală banală. Cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit şi eritem ocular.

Polenul de ambrozie dispare numai atunci cănd temperaturile scad sub 9 grade Celsius. Dacă vă stiţi alergic la polen, suferiţi de astm bronsic sau aveţi probleme cu glanda tiroidă, staţi cât mai departe de această plantă periculoasă. Persoanele sensibile ar trebui să iasă rar din casă, iar la întoarcere să-şi scuture bine hainele.

Conform legii, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii de terenuri sau administratorii drumurilor publice, vor trebui ca până la data de 30 iunie a fiecărui an, să inceapă lucrările de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice.  Cei care nu îşi îndeplinesc această obligaţie vor primi un avertisment scris şi, dacă nu se conformează, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 750 şi 5.000 de lei – persoanele fizice şi 5.000 – 20.000 de lei – persoanele juridice.