Primul turneu internaţional de golf din România a început vineri, 18 septembrie, pe terenul din cadrul clubului „Lac de Verde” din Breaza.

Organizat de  Federaţia Română de Golf, turneul „Romanian Open Amateurs Championship”, aflat la prima ediţie, reuneşte jucători din România, Turcia, Ungaria, Elveţia, Franţa şi Coreea de Sud, arbitraţi de un cunoscut profesionist de golf din Elveţia, Gerwin Feldner.

Printre jucătorii români care şi-au anunţat participarea la acest turneu se numără şi actorul Lucian Viziru, jucătorii de tenis Dinu Pescariu şi Florin Segărceanu, preşedintele ING Bank şi fost ministru Mişu Negriţoiu, preşedintele Henkel România Liviu Sfrija, precum şi omul de afaceri Viorel Cataramă, toţi pasionaţi jucători de golf.

Un alt punct de atracţie al turneului îl reprezintă competiţia de la Categoria Lady, la care sunt înscrise şase femei la fel de pasionate şi de îndârjite pentru a obţine un handicap bun.
„E ca un drog. Odată ce te-ai apucat de golf, nu există cale să mai renunţi”, a spus una dintre concurente, mândră de lovitura de la ultima cupă.

Însuşi Gerwin Feldner, arbitrul competiţiei, a recunoscut că printre aceste jucătoare sunt câteva a căror performanţă depăşeşte nivelul a trei sferturi din bărbaţii înscrişi în turneu.

În cea de-a doua zi a turneului, sâmbătă, 19 septembrie, concurenţii vor relua traseul de 18 cupe, în sistem stableford pentru grupele de categorie 0-18 HCP, 19-30 HCP şi Categoria Lady. Iar duminică, 20 septembrie, va avea loc finala, pentru ca în total turneul să aibă 54 de cupe.

Câştigătorul turneului va fi desemnat jucătorul cu cel mai bun scor – “stroke play”, festivitatea de premiere urmând să aibă loc în seara zilei de duminică. Vor fi acordate  8 premii:  premiul pentru campionul turneului „Lowest Gross Score”, marele premiu la „Ladies Category”, trei premii HCP 0 -18 şi trei premii HCP 19 – 30, în funcţie de handicapul obţinut la finalul turneului.

Turneul organizat la clubul „Lac de Verde” este sponsorizat de Top Brands Distribution, Brands International, Alexandrion Group Romania, Casa Auto Bucureşti, Vuarnet şi Nutrizza.

“Romanian Open Amateurs Championship reprezintă un pas foarte important pentru golful românesc în recunoaşterea la nivel internaţional. Federaţia Română de Golf a sprijinit întotdeauna participarea jucătorilor români la competiţii internaţionale şi ne bucurăm că putem la rândul nostru să primim jucători din întreaga lume pasionaţi de acelaşi sport, golful”, a declarat doamna Daniela Asanache, preşedintele Federaţiei Române de Golf.

Un alt pas important pe care îl face Federaţia pentru recunoaşterea golfului românesc la nivel internaţional este competiţia “Transilvanian Amateurs Championship”, care va avea loc în perioada 25-27 septembrie, la clubul “Pianu de Jos” din Alba, cu prezenţa arbitrului Dietrich Von Garn din Germania.

Federaţia Română de Golf, înfiinţată în septembrie 2004, are în componenţă opt cluburi şi asociaţii sportive. Pe parcursul celor cinci ani de activitate, Federaţia a organizat numeroase cursuri demonstrative de golf şi a sprijinit jucătorii de golf din România să participe la competiţii internaţionale, unul dintre obiectivele acesteia fiind de a sprijini iniţiativa de includere a golfului în rândul sporturilor olimpice.

În prezent, Daniela Asanache, preşedinte al Federaţiei Române de Golf este membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, iar Federaţia este membru al European Golf Association, Royal and Ancient Golf Club – St. Andrews, International Golf Association şi United States Golf Association.