Alianţa USR Plus înregistrează 20,4%. PNL scade 2 puncte procentuale şi e creditat cu 32,6% din voturi, faţă de 34,7 % în septembrie. PSD înregistrează o creştere similară cu scăderea liberalilor şi e creditat cu 21,7 la sută din opţiunile de vot.

Pro România rămâne aproximativ la acelaşi nivel: ar fi votat de 8,9% la sută dintre alegător. Ar mai trece pragul electoral doar UDMR – 5,1%, iar PMP, cu 4,8%, este la limită, ţinând cont de marja de eroare. ALDE e, de asemenea, în acest sondaj, cu 2,5 la sută, dar între timp a fuzionat cu Pro România.

La final ni se spune că sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 7 – 28 octombrie, pe un eşantion de 1010 persoane şi are o marjă de eroare de 3,1%.

Sondajele IMAS sunt pro-USR

Marea problemă a sondajelor IMAS este că sunt pro-USR și în general dau rezultate care nu au legătură cu votul. După cum remarca și jurnalistul EvZ Dan Andronic (https://evz.ro/manipularea-alegatorilor-prin-intermediul-sondajelor-de-opinie-o-manevra-care-s-a-fasait-la-vot.html) în alegerile locale IMAS a spus că PSD avea tot 20 la sută, dar la vot au luat 31 la sută, Pro-România era la 10,6 la sută, dar au luat 4,6 la sută, iar USR creștea ca Făt-Frumos la 18 la sută, luând doar 9 la sută în alegerile locale.

Diferențe uriașe care acoperă doar o intenție de manipulare în favoarea PNL și USR din partea executantului și comanditarului. Ca să fim corecți, singurul scor corect al IMAS la alegerile locale a fost doar cel din dreptul PNL, 33 din 33. Au nimerit una din șapte!

Cum arată în realitate situația o știu principalele partide prin sondajele pe care le țin secrete. Klaus Iohannis rămâne principalul actor politic, dar scade la nivelul de încredere sub 3o la sută, PNL și PSD sunt principalele forțe politice, diferența între ele fiind sub două procente, iar USR se profilează ca fiind al treilea partid, nu al doilea, așa cum vrea să manipuleze IMAS.

Întrebarea corectă ar fi în ce măsură mai au autoritatea profesională să publice sondaje de opinie în condițiile în care s-au făcut de râs la alegreile locale. Răspunsul corect este că nu le pasă!