Se pare că noul coronavirus a început valul doi în țările în care începuse și valul 1.

Experta OMS, Van Kerkhove a declarat că mai multe dintre locurile care au suprimat cu succes transmiterea virusului se confruntă acum cu un al doilea val de infecţii.

Printre țările afectate se numără Coreea de Sud, Singapore şi Wuhan, oraşul din China de unde a pornit virusul, scrie CNN, citat de Mediafax.

Cum a început valul doi?

Totodată, experta explicat că motivele care au dus la reapariţia virusului diferă de la un loc la altul. Potrivit acesteia, în Seul spre exemplu, a pornit de la cluburile de noapte, în timp ce în Singapore focarul este concentrat în special în zona căminelor în care locuiesc imigranţii care lucrează în metropolă.

„Dar ceea ce este cu adevărat important este că în China, Coreea sau Singapore, există sisteme de identificare rapidă a virusului şi urmărirea contacţilor celor infectaţi”, a spus Van Kerkhove la CNN.

„În plus, ei nu au lăsat garda jos niciodată. Aceasta este o lecţie pentru toate ţările. Virusului îi place să găsească oportunităţi pentru a reapărea, pentru a se dezvolta din nou. Şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta”, continuă experta OMS.

Țările continuă să ridice restricțiile

Deși riscurile sunt imense, mai multe ţări se grăbesc să ridice restricţiile impuse pe perioada pandemiei. În acest context, Van Kerkhove trage un semnal de alarmă și atenționează că ar trebui luate în considerare anumite aspecte înainte de a face asta.

„Care este riscul de reapariţie? Avem cu adevărat situaţia sub control? Avem sisteme de identificare rapidă a cazurilor? Putem identifica rapid contacţii? Avem paturi de spital? Dacă răspunsul este nu, atunci trebuie luată serios în considerare posibilitatea de a nu fi pregătiţi pentru ridicarea restricţiilor”, a spus Van Kerkhove.