Luni dimineața, un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade a avut loc în România, conform informațiilor furnizate de INCDFP. Epicentrul cutremurului a fost înregistrat în zona seismică Vrancea, situată în județul Buzău, la o adâncime de 115,5 km.

Evenimentul seismic a afectat regiunea învecinată. A fost la 49 km nord-vest de Buzău, la 55 km vest de Focșani, la 67 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, la 72 km est de Brașov și la 75 km nord-est de Ploiești.

Cutremur puternic în Peru

Duminică, 10 decembrie 2023, a avut loc un cutremur în apropierea coastei Peru. Seismul a avut magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. S-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a informat, duminică, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

De ce au loc cutremure în Peru?

Peru este situat într-o zonă seismogenă activă datorită interacțiunii plăcilor tectonice. Țara se află într-o regiune în care placa tectonică sud-americană și placa tectonică nazcă, care se află sub Oceanul Pacific, se întâlnesc. Această interacțiune a plăcilor tectonice este responsabilă pentru formarea Munților Anzi și pentru activitatea seismică frecventă din zonă.

Procesul specific care are loc în această regiune este subducția. Placa tectonică nazcă se deplasează sub placa tectonică sud-americană, ceea ce duce la subducția acesteia în mantaua Pământului. Acest fenomen generează o serie de forțe și presiuni, care, atunci când sunt eliberate brusc, pot provoca cutremure.

Cutremurele sunt, deci, rezultatul eliberării de energie acumulate în timpul acestor mișcări tectonice. Regiunea Pacificului de Sud este cunoscută pentru „Inelul de Foc”, o zonă în care activitatea seismică și vulcanică este intensă, iar Peru se află într-o parte a acestei regiuni. De aceea, cutremurele sunt relativ frecvente în această țară, iar aceasta trebuie să fie pregătită pentru evenimente seismice.

Și în Azerbaidjan s-a cutremurat pământul

Cu două zile în urmă, în Azerbaijan, s-a înregistrat un cutremur (la ora locală 06:15). Magnitudinea seismului a fost de 5,6 grade pe scara Richter, iar epicentrul acestuia s-a situat la o adâncime de 47,2 kilometri, la 90 km nord de Sumqayit.

Azerbaijdan se află într-o zonă seismică activă, fiind susceptibilă la activități tectonice care pot genera cutremure. Interacțiunea plăcilor tectonice Eurasia și Arabia în regiunea Caucazului influențează zona seismică a Azerbaijanului.

Eurasia și Arabia reprezintă două plăci tectonice majore care se ciocnesc în această zonă, generând acumularea de stres în crusta terestră. Eliberarea bruscă a acestui stres poate declanșa cutremure, iar activitatea seismică poate varia în intensitate și frecvență în funcție de caracteristicile geologice specifice ale regiunii.