Sunt însoțite de infanterie motorizată, artilerie autopropulsată, lansatoare de rachete, elicoptere și aviație. Au fost făcute din timp stocuri de muniții, cele mai costisitoare prin faptul că sunt consumate rapid și în cantități mari.

Grupările motorizate au fost concentrate pe toată frontiera pentru a realiza o învăluire pe linii exterioare, ceea ce este absolut posibil pentru un stat deținător de tancuri din belșug. Mașinile pe șenile au fost concepute să străbată orice teren și este foarte greu pentru apărători să asigure întregul front.

Generalii ruși au făcut totul pentru a putea realiza manevre de învăluire și au fost împinse forțe mecanizate și-n Belarus. Fiind un conflict total, au fost antrenate trupele din Crimeea și de pe navele de luptă.

Asemenea operațiunilor din Al Doilea Război Mondial

Concentrările de acest fel seamănă ca două picături de apă cu operațiunile militare din Al Doilea Război Mondial, Stalin ordonând exact astfel de acțiuni împotriva Poloniei în toamna anului 1939 și împotriva României în iunie 1940. Cazul Finlandei din 1939 este foarte interesant. Iosif Stalin a motivat că trebuie să se retragă trupele statului nordic din regiunea apropiată de Leningrad, dar această manevră ar fi dus la pierderea teritoriilor amenajate defensiv. Cum liderul de la Kremlin nu avea timp să aștepte, a dat ordin să fie început războiul. Era însă atent la detalii. Armata sovietică venea în ajutorul muncitorilor asupriți și s-a semnat un acord cu reprezentanții comuniștilor finlandezi.

Diviziile sovietice au atacat pe 30 noiembrie 1939 după ce artileria inamică a lovit la 25 noiembrie un oarecare sat de pe teritoriul lagărului comunist. Provocarea nu putea fi lăsată fără răspuns.

Scenariu asemănător cu al lui Stalin

Pretextele găsite de marile puteri sunt uluitor de naiv concepute. Era greu de crezut pentru un om normal că un stat lipsit de petrol, tancuri și avioane dorește să înceapă un conflict de amploare. Simple detalii!

Tancurile sovietice au pornit la asalt pe mai multe coloane, dar apărătorii finlandezi și-au apărat țara cu un eroism care a provocat o oarecare admirație și crudului dictator de la Kremlin. Armata Roșie a suferit dezastru după dezastru și s-a încheiat un tratat de pace pentru a se putea trece în liniște la reorganizarea diviziilor.

Experimentul finlandez s-a soldat cu minimum 72.408 de morți în tabăra comunistă. Era prea mult pentru câștigarea unor ținuturi ce nu erau situate pe principala direcție strategică.

Scenariul din 2022 seamănă perfect cu gândirea și acțiunea lui Iosif Stalin.