Un colegiu format din 1.009 mari electori (senatori, deputaţi şi reprezentanţi ai regiunilor) şi principalele formaţiuni a desfăşurat două runde, în care peste 500 de voturi în alb au fost numărate. Un rezultat similar s-a înregistrat joi în primul tur. Lucrurile serioase vor începe în al 4-lea tur aşteptat sâmbătă dimineaţă, când majoritatea simplă de 505 voturi (50% plus unu) va fi suficientă.

Coaliţia care îl susţine pe Mattarella, un fost ministru democrat creştin, cuprinde Partidul Democrat (PD) de centru-stânga, un partid de opoziţie de extremă-stânga, centriştii care sprijină guvernul şi grupuri mai mici. Potrivit calculelor, el ar trebui să obţină cel puţin 570 de voturi.

O sursă politică a declarat pentru DPA că Noua Centru-Dreapta, partid al ministrului de interne Angelino Alfano, are de asemenea de gând să-l sprijine pe Mattarella, sugerând că el va fi ales cu o marjă chiar mai mare.

Primul ministru PD Matteo Renzi, care l-a propus pe Mattarella pentru preşedinţie joi, a cerut "cea mai mare convergenţă posibilă, pentru binele comun al Italiei", descriindu-l pe nominalizat ca "o figură autoritară respectată de toţi".

Şeful guvernului i-a chemat joi pe aleşii PD să voteze în alb în primele trei tururi şi apoi să-l aleagă pe Sergio Mattarella, un sicilian cu reputaţie de dreapta dar aproape necunoscut publicului şi care încă nu s-a exprimat în mass-media.

Apelul său pentru "cea mai mare convergenţă" a vizat în principal partidul Forza Italia al fostului premier cu imaginea pătată de scandaluri Silvio Berlusconi, care s-a declarat joi "trădat" după un refuz surpriză al lui Renzi de a ajunge cu el la un acord asupra unui candidat comun, notează DPA.

Chiar dacă se află în opoziţie, Forza Italia cooperează cu Renzi asupra reformelor instituţionale, aşa că se aştepta la susţinere politică. În această lună, partidul s-a aflat de partea guvernului în Senat, unde acesta are o slabă majoritate, asigurând trecerea unei noi legi electorale.

Aleşii partidului Forza Italia au fost chemaţi de asemenea să voteze în alb în al 4-lea tur şi, potrivit presei, ar putea fi chiar invitaţi să se abţină, pentru a evita ca unii, în buletinele de vot secrete, să nu respecte consemnul.

Renato Brunetta, şeful Forza Italia, a declarat că stabilitatea guvernului este la risc după ce Renzi "a rupt pactul instituţional cu Berlusconi" mergând singur pentru preşedinţie. "Fără noi, Renzi nu are voturi în Senat, astfel că rezultatul final sunt alegerile", a notat el.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: