Într-un discurs adresat cetățenilor francezi, Emmanuel Macron a promis, luni seară, că în decurs de 100 de zile va „vindeca” țara după săptămâni de proteste, violențe și furie față de planurile sale nepopulare de a crește vârsta de pensionare.

Macron le-a cerut guvernanților să inițieze discuții cu sindicatele pe o gamă largă de probleme. Într-un discurs televizat, la două zile după ce a promulgat controversata lege care crește vârsta de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani, președintele Macron a spus că dorește ca prim-ministrul său să propună măsuri privind condițiile de muncă, ordinea publică și problemele educației și sănătății.

„Pe 14 iulie, trebuie să putem face bilanțul”, a spus Macron, referindu-se la Ziua Bastiliei, ziua națională a Franței, relatează Reuters.

Legea pensiilor este necesară

„Avem în față 100 de zile de liniște, unitate, ambiție și acțiune pentru Franța”, a spus el. Macron și-a asumat reforma pensiilor, despre care susține că este necesară pentru a evita un deficit de miliarde de euro în fiecare an până la sfârșitul deceniului.

Președintele Franței și-a exprimat regretul pentru faptul că schimbările nu au fost susținute de publicul larg. „Este acceptată această reformă? Evident nu. În ciuda lunilor de discuții, nu a fost găsit un consens și regret asta. Trebuie să tragem toate lecțiile din asta”, a spus el.

Imediat după discursul lui Macron, șeful celui mai mare sindicat din Franța, Laurent Berger de la CFDT, a spus că discursul lui Macron a fost complet gol și nu a reușit să tempereze furia din țară. „Există doar un gol, nu este nimic acolo, ne așteptam la altceva”, a spus el.

Protestatarii nu cedează

În timp ce reforma pensiilor a fost promulgată în urma validării sale de către Consiliul Constituțional, vineri 14 aprilie, secretarul general al CFDT (centrală pro-Socialistă), Laurent Berger, a dat asigurări că opoziția la acest text nu va duce la demobilizare, relatează Francenfo.

Șeful CFDT a făcut apel în special la „un progres (…) în ceea ce privește numărul de manifestanți în stradă” cu ocazia Zilei Muncii. „În ceea ce privește decretele, aplicarea concretă a măsurilor, nu vom lăsa guvernul să plece”, a declarat el sâmbătă în Le Parisien.

Înaintea acestei mari reuniuni, cele patru sindicate de la Societatea Națională a Căilor Ferate (SNCF) au organizat deja joi, 20 aprilie, „o zi de exprimare a furiei lucrătorilor feroviari”. CGT (pro-Comunist) a evocat, de asemenea, acțiuni în toate sectoarele în această zi, precum și vineri 28 aprilie.