Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă, care stabileşte politica monetară, a remarcat că creşterile viitoare nu sunt prestabilite şi vor depinde în mare măsură de datele primite.

”Comitetul va monitoriza îndeaproape informaţiile primite şi va evalua implicaţiile pentru politica monetară. Comitetul anticipează că o anumită consolidare suplimentară a politicii ar putea fi adecvată pentru a obţine o poziţie a politicii monetare suficient de restrictivă pentru a readuce inflaţia la 2% în timp”, se arată în declaraţia post-şedinţă a FOMC.

Această formulare este o abatere de la declaraţiile anterioare care indicau că ”creşterile în curs” ar fi adecvate pentru a reduce inflaţia.

Tonul atenuat a venit pe fondul unei crize bancare care a stârnit îngrijorări cu privire la stabilitatea sistemului.

Declaraţia a menţionat impactul probabil al evenimentelor recente

Sistemul bancar din SUA este solid şi rezistent. Evoluţiile recente ar putea avea ca rezultat condiţii de creditare mai stricte pentru gospodării şi întreprinderi şi să afecteze activitatea economică, angajările şi inflaţia. Amploarea acestor efecte este incertă. Comitetul rămâne foarte atent la riscurile de inflaţie.”, a spus comitetul.

În ciuda avertismentelor cu privire la potenţialele implicaţii ale crizei bancare, comitetul a aprobat în unanimitate majorarea dobânzilor. Creşterea duce dobânda de referinţă a fondurilor federale la un interval ţintă între 4,75%-5%.

Dobânda cheie stabileşte ce percep băncile reciproc pentru împrumutul overnight, dar determină şi sobânzile pentru o multitudine de împrumuturi de consum, cum ar fi ipoteci, împrumuturi auto şi carduri de credit.

Proiecţiile publicate împreună cu decizia referitoare la dobânda cheie indică un vârf de 5,1%, neschimbat faţă de ultima estimare din decembrie, şi indică faptul că majoritatea oficialilor se aşteaptă că va mai avea loc o singură majorare a dobânzii.

Invazia Rusiei în Ucraina nu a fost luată în calcul

Datele publicate împreună cu acest comunicat arată că şapte dintre cei 18 oficiali ai Fed care au prezentat estimări pentru dobânda maximă anticipează că dobânzile vor fi mai mari decât ”dobânda terminală“ de 5,1%.

Valoarea proiecţiilor pentru următorii doi ani a arătat, de asemenea, un dezacord considerabil între membri, reflectat într-o dispersie largă între ”puncte”.

Cu toate acestea, estimarea mediană indică o reducere de 0,8 puncte procentuale a dobânzilor în 2024 şi reduceri de 1,2 puncte procentuale în 2025. Comunicatul a eliminat toate referirile la impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Pieţele au urmărit îndeaproape decizia, care a venit cu un grad mai mare de incertitudine decât este tipic pentru mişcările Fed.

Perspectivele PIB au fost reduse la 0,4%

La începutul acestei luni, preşedintele Fed, Jerome Powell, a indicat că banca centrală ar putea fi nevoită să adopte o cale mai agresivă pentru a controla inflaţia.

Dar o criză bancară în mişcare rapidă a zădărnicit orice noţiune de mişcare mai agresivă – şi a contribuit la un sentiment general al pieţei că Fed va reduce dobânzile înainte de încheierea anului.

Oficialii Fed şi-au ajustat şi proviziunile economice. Ei şi-au mărit uşor aşteptările pentru inflaţie, cu o rată de 3,3% fixată pentru acest an, comparativ cu 3,1% în decembrie.

Previziunile privind şomajul a scăzut la 4,5%, în timp ce perspectivele pentru PIB au fost reduse la 0,4%.

Estimările pentru următorii doi ani au fost puţin modificate, cu excepţia faptului că previziunea PIB-ului în 2024 a scăzut la 1,2% de la 1,6% în decembrie.