Serbia trimite o undă de șoc în Europa! A bătut palma cu Federația Rusă. Este Breaking News

Serbia a încheiat un contract de furnizare de gaze cu Rusia, valabil pe o perioadă de trei ani, în urma unui convorbiri telefonice pe care președintele țării a avut-o cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Președintele Aleksandar Vucic le-a spus reporterilor că momentan nu poate da detalii referitoare la prețul la care a fost convenit contractul cu Rusia, însă a precizat că aceste informații vor fi stabilite cu Gazprom. Tot ce a declarat cu privire la costul acestui contract este că ar fi legat de prețul petrolului.

Amintim că actualul contract de furnizare de gaze între cele două țări, semnat pe 10 ani, va expira marți, 31 mai.

„Putin mi-a spus să îl sun dacă simt că mai este ceva de discutat”, a declarat președintele Serbiei, cel mai apropiat aliat al liderului de la Kremlin din Europa, potrivit Reuters.

Serbia vrea în UE, dar nu impune sancțiuni Rusiei

În prezent, Serbia dorește să devină membră a Uniunii Europene, dar țările din Occident continuă să facă presiuni. Concret, ele cer ca Serbia să își alinieze politica externă cu cea a blocului comunitar și să impună sancțiuni Federației Ruse.

Amintim că în anul 2008, Serbia a decis ca sectoarele de gaz și de petrol să fie în mâinile companiilor rusești, motiv pentru care Gazprom Neft și Gazprom dețin împreună o participație majoritară în singura companie petrolieră a țării, în timp ce Gazprom este acționarul majoritar al singurei instalații de depozitare a gazelor din țară.

Gazprom continuă să livreze gaze Europei

Duminică, Gazprom a anunțat că livrările de gaze către Europa, prin punctul de intrare Sudzha, Ucraina au fost de 44,1 milioane de metri cubi, în creștere de la 43,96 mcm cu o zi înainte.

O cerere de furnizare de gaze prin intermediul unui alt punct de intrare important, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a precizat Gazprom.

Cantitatea este mai mică decât cea înregistrată la începutul lunii mai, care a fost de 95,8 mcm înainte ca Ucraina să oprească un punct de tranzit din cauza războiului.