Este acordul momentului care deschide calea apariției unei mari puteri economice. Președintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au decis vineri să consolideze cooperarea energetică şi economică în urma întrevederii lor la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre. Informații în acest sens au fost oferite chiar de către Kremlin.

Putin și Erdogan s-au pus de acord pentru „consolidarea schimburilor comerciale” între Rusia și Turcia. Ei au decis să „vină în întâmpinarea așteptărilor mutuale în domeniul economiei şi energiei”.

Potrivit unei declaraţii comune, adoptată de Putin şi Erdogan și publicată de Kremlin, cei doi lideri au pledat în special pentru aplicarea unor „măsuri concrete” pentru întărirea cooperării în domeniile transportului, agriculturii, industriei şi finanţelor, precum şi în cel al turismului, potrivit France Presse. Din punct de vedere politic, cei doi lideri au subliniat „importanţa crucială a relaţiilor sincere, deschise şi de încredere între Rusia şi Turcia pentru a asigura stabilitatea regională şi internaţională”, precizează comunicatul.

Putin, mulțumiri adresate lui Erdogan în problema legată de livrările de cereale

Vladimir Putin a ținut să-i mulțumească omologului său turc pentru eforturile sale care i-au permis să găsească un acord între Moscova şi Kiev cu privire la deblocarea livrărilor de cereale ucrainene din porturile ucrainene la Marea Neagră.

„Datorită participării dumneavoastră directe şi medierii secretariatului ONU, problema legată de livrările cerealelor ucrainene provenind din porturi la Marea Neagră a fost rezolvată. Livrările au început deja şi aş vrea să vă mulţumesc pentru aceasta”, a spus Putin.

El a mai subliniat rolul Ankarei în tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, prin gazoductul TurkStream. „Partenerii europeni trebuie să fie recunoscători Turciei pentru că ea asigură tranzitul neîntrerupt al gazelor ruseşti”, a mai spus Putin.

Au căzut de acord ca plata să se facă în ruble

În finalul întrevederii lor, cei doi preşedinţi s-au pus de acord ca livrările de gaze ruseşti către Turcia să fie „parţial plătite în ruble”, a anunţat presei vicepremierul rus Aleksandr Novak, salutând prin aceasta o „nouă etapă şi noi oportunităţi”.

Rusia încearcă de mai multe luni să-şi impună rubla în schimburile internaţionale în faţa euro şi dolarului, pe fondul sancţiunilor economice occidentale fără precedent împotriva Moscovei din cauza conflictului în Ucraina.

Erdogan, convins că se deschide o pagină foarte diferită în relaţiile ruso-turce

Trebuie amintit că Erdogan a spus încă de vineri că speră ca întrevederea sa cu Putin să permită „deschiderea unei pagini foarte diferite în relaţiile” ruso-turce. El a ținut să sublinieze ca va dori să vorbească cu Putin despre Siria, unde Ankara ameninţă să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor kurde pe care le califică drept ‘teroriste’ şi la care Moscova se opune.

„Discutarea cu această ocazie a evoluţiilor în Siria va permite calmarea regiunii. Solidaritatea noastră în lupta împotriva terorismului este foarte importantă”, a subliniat Erdogan.

Preşedintele turc mai spusese de altfel că vrea să se asigure că construcţia centralei nucleare din Akkuyu (sudul Turciei) de către compania nucleară rusă Rosatom va respecta „calendarul stabilit”, în timp ce un litigiu riscă să provoace întârzieri în realizarea acestui mega-proiect.