Demnitarul din Ungaria s-a plimbat timp de 3 zile prin Transilvania, Ținutul Secuiesc, Partium, Bazinul Carpatic, 5 județe și 12 localități. În tot acest timp, nu a menționat numele României o singură dată.

Demnitarul din Ungaria nu a menționat deloc numele țării

Hirado notează că Sándor Lezsák, vicepreşedintele Parlamentului Ungariei şi preşedintele consiliului de administraţie al Fundaţiei Şcolii Populare de la Lakitelek, a vizitat „un număr total de 12 aşezări” în timpul „turneului său de trei zile în Partium şi Ţinutul Secuiesc”.

Potrivit publicației, demnitarul maghiar s-a informat despre „situaţia grădiniţelor, şcolilor maghiare şi a şcolilor-internat”. Scopul ar fi fost o evaluare a programelor care îi pot sprijini pe elevii şi instituţiile maghiare. În loc de a menționa țara în care se află, Hirado a scris că Sándor Lezsák a vizitat o „etnosporă” (n.red. grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus).

„Vorbind despre turneu, Sándor Lezsák a declarat, miercuri, pentru MTI, că în calitatea sa de reprezentant al Parlamentului Ungariei şi al Fundaţiei Şcolii Populare, împreună cu colegii săi s-a informat despre situaţia grădiniţelor, şcolilor maghiare şi a şcolilor-internat, astfel încât să poată evalua prin ce programe pot sprijini elevii şi instituţiile maghiare care funcţionează în etnosporă”, notează sursa menționată.

Conform site-ului menționat, delegația maghiară a vizitat mai multe locații în perioada 11-14 aprilie. Este vorba despre: Cireşoaia, Viţa şi Bistriţa (judeţul Bistriţa-Năsăud), Odorheiu Secuiesc, Frumoasa, Şoimeni, Iacobeni, Şumuleu-Ciuc (judeţul Harghita), Covasna (jud. Covasna), Lopadea Nouă, Lunca Mureşului (jud. Alba) şi Răscruci (jud. Cluj).

Turnee similare sunt planificate să aibă loc şi în lunile mai, iunie şi iulie.

„Cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei şi al Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale, Fundaţia Şcolii Populare va ajuta aşezările recent vizitate în privinţa unor excursii, concursuri, tabere, şcoli înfrăţite, programe de schimb de experienţă, echipamente sportive şi instrumente digitale, începând cu luna septembrie”, a spus Sándor Lezsák.

România, Ungaria
SURSA FOTO: Gazeta de Cluj

Cuvântul „etnosporă” este un termen inventat de Budapesta

În ultima parte a știrii apare și a doua referire la țara gazdă. Totuși, nu este folosit numele țării nici de această dată. Hirado utilizează din nou titulatura ambiguă de „etnosporă”.

Acesta este un termen inventat de Budapesta, cu definiția de ”grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus”. Ar fi echivalentul „diasporei” din limba română.