Controverse pe tema Cătălin Cîrstoiu. Poziţia oficială a preşedintelui Klaus Iohannis

Se înmulţesc comentariile pe tema situaţiei în care se află Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al PSD şi PNL pentru Primăria Capitalei.

În urma controverselor apărute în spaţiul public, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut în mod public, miercuri, să iasă şi să lămurească toată situaţia. Prim-ministrul a spus totuşi clar că nu se pune problema unei retrageri a candidatului.

Ulterior, o reacţie a venit şi din partea preşedintele României, Klaus Iohannis. Jurnaliştii au vrut să afle cum vede şeful statului situaţia din coaliţia de guvernare.

Totuşi, Iohannis a evitat un răspuns clar, afirmând că nu doreşte să facă astfel de comentarii pe marginea unor liste de candidaţi sau posibili candidaţi. El admite totuşi că vorbim despre o situaţie complicată, între două partide care au fost adversare ani de zile.

Preşedintele este totuşi sigur că orice fel de tensiuni va fi aplanată, iar PSD şi PNL vor face echipă bună şi vor veni cu cele mai bune soluţii pentru alegerile din 9 iunie.

„N-aş vrea să mă exprim despre listele de candidaţi sau posibili candidaţi. Asta este treaba coaliţiei. În rest, sigur coaliţia este complicată. Ştim asta din capul locului.

Sunt două partide care s-au luptat unul împotriva celuilalt ani de zile şi atunci, cu siguranţă, apar ca să zicem tensiuni, dar până acum au fost aplanate de fiecare dată. Deci coaliţia să îşi facă treabă, să îşi pregătească candidaţii şi să meargă mai departe.

După 9 iunie, vom vedea. Există promisiunea unei discuţii aprofundate cu nişte concluzii. Aşteptăm”, a fost răspunsul lui Klaus Iohannis.

«Vina» lui Cîrstoiu este că nu e familiarizat suficient cu spaţiul politic

O reacţie a venit miercuri, 17 aprilie, şi din interiorul PNL. Senatorul Daniel Fenechiu a explicat că medicul Cătălin Cîrstoiu nu este la fel de obişnuit ca oamenii politici cu această comunicare publică. Tocmai de aceea, a reuşit să irite o parte din presă şi nu a venit rapid cu explicaţii clare referitoare la situaţia sa.

Daniel Fenechiu
Daniel Fenechiu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Orice acuză trebuie rezolvată rapid şi închis subiectul, spune Fenechiu, care adaugă că va trebui ca domnul Cîrstoiu să înţeleagă şi să aplice asta. De două săptămâni, în loc să se discute de proiectele candidatului PSD-PNL, se discută numai despre posibila sa retragere, se plânge senatorul liberal.

Cîrstoiu „vine dintr-o zonă în care a fost mai puţin familiarizat cu spaţiul politic. Fiind mai puţin familiarizat, maniera în care domnia sa a înţeles să comunice a iritat o parte din presă, pe de altă parte, au fost o serie de informaţii care au apărut în legătură cu el care nu au fost lămurite foarte repede.

Cred că doctorul Cîrstoiu nu a înţeles faptul că în spaţiul public, orice informaţie, orice acuză la adresa ta, este bine să o rezolvi cât se poate de repede, pentru a închide un subiect.

Astfel, de două săptămâni, în loc să discutăm despre ce ar vrea să facă în domnia sa în ipoteza în care ar fi primar, care este proiectul său pentru Bucureşti, noi discutăm dacă îl retragem noi pe Cîrstoiu, se retrage Cîrstoiu sau găsim o altă formulă să mergem cu altcineva mai departe”, a declarat Daniel Fenechiu.

Acuzaţiile trebuie lămurite rapid, pentru a se putea discuta despre soluţiile pentru Bucureşti

Senatorul PNL îi cere din nou lui Cătălin Cîrstoiu să-şi rezolve rapid acuzaţiile, ieşind public şi explicând clar care este adevărul. În caz contrar, fiecare jurnalist numai despre acest subiect îl va întreba de acum şi până pe 9 iunie.

Fenechiu a întărit faptul că cele două partide din alianţă nu au de gând să-i retragă sprijinul lui Cîrstoiu. El va fi principalul candidat la câştigarea Primăriei Capitalei, trebuie doar să depăşească acest hop din prezent.

„Nu ştiu cum vor evolua lucrurile dar, din informaţiile pe care le am, nu se pune problema nici să se retragă doctorul Cîrstoiu nici să renunţăm la doctorul Cîrstoiu. Dacă acesta va reuşi să depăşească această etapă, doctorul se va profila ca principalul candidat. (…)

Medicul Cîrstoiu trebuie să lămurească aceste lucruri pentru că, altfel, fiecare jurnalist până pe 9 iunie o să îl întrebe asta.

Nu am nicio îndoială, nicio rezervă să spun că doctorul Cîrstoiu trebuie să dea o explicaţie despre toate aceste lucruri pentru că, altminteri, campania domniei sale nu va fi o campanie pentru Bucureşti şi bucureşteni, ci va fi o campanie despre dacă se va retrage, dacă va fi retras (..) şi tot felul de ipoteze”, a încheiat Daniel Fenechiu.