Preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung

Investitorii sunt tot mai înclinați să creadă că prețul gazelor naturale în Europa va înregistra o creștere pe termen lung.

Ei sunt îngrijorați că noi perturbări în oferta de gaze naturale ar putea genera o volatilitate și mai accentuată pe piață. Această preocupare este amplificată de eforturile de refacere a stocurilor pentru iarna viitoare.

Datele publicate miercuri de Intercontinental Exchange Inc. arată că numărul de poziții „long” deținute de fondurile de investiții în cotațiile futures la gaze, la hub-ul de la Amsterdam,a înregistrat o creștere pentru a treia săptămână consecutivă. La hub-ul de la Amsterdam se stabilesc prețurile de referință în Europa.

Această creștere a dus la atingerea celui mai ridicat nivel din luna octombrie.

Această tendință subliniază preocupările traderilor, chiar dacă cererea de gaze rămâne limitată și Europa a ieșit din sezonul de iarnă având cele mai mari stocuri din istorie.

Incertitudini cu privire la continuarea livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina

Sunt incertitudini legate de continuarea livrărilor de gaze rusești prin Ucraina și de reluarea cererii de gaze în Asia.

O iarnă mai rece decât de obicei în Norvegia, care este principalul furnizor de gaze al Europei, ar genera un consum mai mare la nivel local și posibile întreruperi neprogramate. Această situație contribuie, de asemenea, la o perspectivă de creștere continuă a prețurilor pe piață, cunoscută și ca perspectivă „bull”.

În săptămâna încheiată pe 26 aprilie, numărul contractelor „long” a înregistrat o creștere cu 3%. Aceste contracte reprezintă parierea pe creșterea prețurilor. Ele sunt deținute de managerii de fonduri.

În același timp, numărul contractelor „short” a înregistrat o scădere.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam cotațiile futures au înregistrat o scădere față de vârfurile atinse în mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, prețurile rămân extrem de volatile, iar fluctuațiile semnificative pe parcursul unei singure zile sunt tot mai frecvente.

Contractele futures europene de gaze naturale au crescut

Contractele futures europene de gaze naturale au crescut marți cu peste 3%, la peste 29 euro/MWh. Ele au revenit după o scădere de 3,9% luni, din cauza reducerii ofertei de gaze naturale lichefiate (GNL) și a scăderii fluxurilor de gaze norvegiene pe fondul unor lucrări de întreținere.

Se estimează că marți, producția totală de GNL din nord-vestul Europei va fi de 1.768 GWh/d. Aceasta va fi în scădere de la 2.096 GWh/d în ziua precedentă.