Maghiarii reclamă România la instituţiile internaţionale. Totul se întâmplă chiar în prag de alegeri şi are legătură cu instigarea la ură împotriva cetăţenilor de etnie maghiară.

Acuzaţiile grave vin din partea UDMR, care îi arată cu degetul pe cei din partidele naţionalist-extremiste. O delegaţie a OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) a venit la Bucureşti pentru a monitoriza alegerile din 9 iunie. Atunci va avea loc scrutinul comasat pentru europarlamentare şi locale.

Maghiarii se simt vânaţi de „duşmanii” reprezentaţi de Simion, Șoșoacă şi membrii partidelor acestora

Maghiarii au reclamat imediat membrilor delegaţiei OSCE această campanie de instigare la ură. Partidele vizate de acuzaţii sunt cele două formaţiuni conduse de George Simion şi Diana Șoșoacă, respectiv AUR şi SOS România.

Cele două partide i-ar ataca pe maghiari, în mod public, prin orice mijloace au la dispoziţie. Reprezentanţii UDMR chiar au spus că aceste formaţiuni sunt „dușmanii comunității maghiare”.

„Sunt dușmanii comunității maghiare, care ne atacă steagurile, simbolurile, limba maternă, şi depun eforturi pentru a scoate în afara legii Ţinutul Secuiesc, respectiv pentru a expulza UDMR, reprezentanța aleasă a comunității maghiare, din Parlament. (…)

Numărul incidentelor motivate etnic comise împotriva membrilor comunității maghiare este în creștere”, a afirmat Gábor Hajdu, deputat de Harghita.

Delegaţia pentru drepturile omului a OSCE care a ajuns în România a discutat, în mod separat, cu toate formaţiunile prezente în Parlamentul din România.

UDMR se angajează să protejeze maghiarii din România de influența partidelor extremiste în acest an electoral. E nevoie şi să sensibilizeze opinia publică internațională asupra acestei probleme.

Într-o declarație dată pentru presa din Ungaria, Gábor Hajdu a subliniat că ura anti-maghiară, alimentată de partidele extremiste din România, nu se limitează doar la sfera politică, ci există riscul ca aceasta să se extindă de la discursul public la nivel social, afectând viața cotidiană.

UDMR
Sigla UDMR / SURSA FOTO: UDMR

UDMR își propune să oprească avansul acestui fenomen și să-l combată nu doar la nivel național, ci și prin mijloacele politicii externe; de aceea, este crucial ca reprezentanții săi să fie activi în toate forumurile internaționale.

Care este adevărata miză a alegerilor din 9 iunie?

Pericolul este foarte mare după alegerile din 9 iunie, subliniază politicianul UDMR. Dacă vor avea succes la urne, cei din AUR şi SOS România vor avea o mai mare influenţă negativă. Se va întâmpla atât la nivelul Parlamentului European, dar şi în administraţiile publice locale.

„Aceasta este și miza alegerilor din 9 iunie: trebuie să fim prezenți în fiecare instituție în care se iau decizii despre noi, deoarece doar noi le putem combate, pentru că nu este important pentru nimeni altcineva.

Nu ar trebui să existe nicio îndoială: AUR și colegii săi vor deveni şi mai vocali și mai vehemenţi în Parlamentul European și în administraţiile publice locale”, afirmă Gábor Hajdu.