Când se plătește subvenția pentru fermieri și crescătorii de animale?

Când se plătește subvenția pentru fermieri și crescătorii de animale? Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se pregătește să efectueze plățile destinate fermierilor români aflați în situații dificile. Este vorba despre subvenția de 100 de euro (500 de lei) pe hectar/100 de euro (500 de lei) pe UVM.

Banii vor fi transferați în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2024.

Sorin Moise, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a explicat că, pe cadru Ucraina, s-a elaborat un pachet de ajutor fermierilor români. Statul român oferă 100 de euro pe hectar în sectorul vegetal și 100de  euro pe UVM în sectorul de suine și păsări. Cererile sunt în curs de procesare. APIA este pregătită să efectueze plățile.

MADR trebuie să transmită fondurile către APIA. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a dispus ca, până la data de 10 mai 2024, toți banii să fie distribuiți fermierilor.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu

Va fi emis un nou act normativ pentru a suplimenta bugetul

Fondurile inițiale alocate de MADR nu au fost suficiente. De aceea, în curând, va fi emis un nou act normativ pentru a suplimenta bugetul. Este necesară o suplimentare a sumei, care va fi realizată printr-un act normativ, probabil în această sau în următoarea săptămână, pentru ca APIA să dispună de fondurile necesare.

În urma însumării suprafețelor trimise de fermieri, suprafața a depășit suma alocată, astfel că a fost necesară o suplimentare pentru a respecta angajamentele față de fermieri.

„Pe cadru Ucraina, am reușit să facem un pachet astfel încât să acordăm 100 euro/hectar pentru vegetal, iar în sectorul de suine și păsări va fi 100 euro/UVM. Cererile la APIA sunt procesate, APIA e gata să plătească aceste sume, urmează ca Ministerul Agriculturii să livreze banii către APIA.

Până pe 10 mai, domnul ministru a dat dispoziție ca toți banii să ajungă la fermieri. Fondurile inițiale pregătite de Ministerul Agriculturii pentru aceste ajutoare nu erau suficiente, astfel că, în scurt timp, va fi emis un nou act normativ prin care să se suplimenteze bugetul.

Va fi nevoie să facem o suplimentare de sumă care va fi făcută printr-un act normativ, cel mai probabil săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, astfel încât APIA să aibă toți banii necesari. În urma însumării tuturor suprafețelor trimise de fermieri, suprafața era mai mare decât suma pe care o aveam la dispoziție, astfel încât a fost nevoie de o suplimentare, ca să putem să ne respectăm cuvântul dat fermierilor”, a zis el în cadrul emisiunii TV „Agricultura la Raport” de pe AGRO TV.

Sorin Moise
SURSA FOTO: Facebook, Sorin Moise