Un sfert (25%) din populația italiană, adică 15 milioane de persoane, au raportat simptome de Covid-19 în perioada cuprinsă între 7 martie și 4 mai, iar dintre aceştia, 8 milioane ar fi putut contracta boala.

Concluzia reiese din trei sondaje Doxa efectuate pe teritoriul național privind simptomele legate de Covid-19, sondaje coordonate de Universitatea de Stat din Milano.

Cifrele oficiale subestimează situația îmbolnăvirilor

Rezultatele sunt publicate pe site-ul Scienza in rete al Grupului 2003 pentru cercetare științifică.

„Chiar presupunând că doar jumătate dintre subiecții care au raportat simptome au fost afectaţi de Covid-19, aproximativ 8 milioane de italieni, inclusiv 2 milioane în Lombardia, ar fi putut contracta virusul.

La această cifră ar trebui adăugaţi asimptomaticii și slab-simptomaticii”, explică agenţiei ANSA Carlo La Vecchia, epidemiolog la Universitatea de Stat din Milano.

Experţii consideră că cifrele oficiale privind cazurile de infectare cu Covid-19 sunt incerte și în mare măsură subestimate.

Trei sondaje diferite

Pentru a estima numărul de cazuri posibile, au fost efectuate trei sondaje Doxa, intervievând 1.000 de persoane fiecare, cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani.

Dintre aceștia, aproximativ 175 de peroane din fiecare sondaj erau rezidente în regiunea Lombardia.

Întrebările se refereau la simptomele legate de Covid-19 (febră, dureri de cap, răceală, tuse, afecțiuni gastro-intestinale).

A reieşit astfel că în Italia, în perioada 13 martie – 7 aprilie, 13,9% dintre subiecți au raportat simptome de tip Covid-19. În Lombardia procentele au crescut până la 20,7%.

În perioada cuprinsă între 10 aprilie și 4 mai, procentul de persoane care au raportat simptome similare cu cele ale Covid-19 a scăzut la 8,3% în întreaga Italie, cu excepţia regiunii Lombardia, unde continua să fie de 13,3%.

Datele sondajelor se confirmă reciproc

Faptul că procentul persoanelor cu simptome a rămas mult peste 10% în Lombardia indică, potrivit experților, că o proporție relevantă a acestor simptome este de fapt atribuită Covid-19 și nu reziduurilor de gripă sezonieră sau altor viroze, mai puțin frecvente la sfârșitul lunilor martie şi aprilie.

Chiar presupunând că doar jumătate din simptomele raportate sunt atribuibile Covid-19, al treilea sondaj confirmă că aproximativ 4% din populația din Italia și 6-7% din Lombardia ar fi fost afectată de Covid-19 și în a doua jumătate a lunii aprilie .

Având în vedere că unele dintre aceste date se suprapun, rezultă că în întreaga perioadă luată în considerare, aproximativ 25% dintre italieni au prezentat simptomele Covid 19.

În așteptarea unor noi campanii de investigații serologice, datele confirmă, potrivit specialiștilor de la universitatea din Milano, că, ignorând cazurile asimptomatice, epidemia Covid-19 a afectat o parte substanțială a populației italiene în lunile martie și aprilie, mult mai mare decât numărul cazurilor de Covid-19 înregistrate oficial.