Şapte din zece români consideră că prezența companiilor multinaționale în România este importantă și se traduce prin crearea de locuri de muncă, după cum consideră 76% dintre respondenți, și în transfer de tehnologie și know-how (71%).

Totodată, multinaționalele contribuie la îmbunătățirea standardului de viață în comunitățile locale, spun 67% dintre respondenți, și fac infuzie de capital în economie, prin contribuția la bugetul de stat și investițiile pe care le realizează în România (64%), având astfel o contribuție semnificativă la dezvoltarea economiei locale.

Alți aproape 28% dintre respondenți asociază sectorul privat cu exploatarea, gândindu-se în principal la salarii scăzute și la volumul mare de muncă, însă nu pun toată încărcătura negativă pe seama companiilor, ci mai degrabă pe contextul social. Astfel, 7% sunt de părere că firmele private sunt victime ale sistemului actual, în sensul că uneori nu beneficiază de sprijin din partea statului.

54% dintre respondenți consideră că dezvoltarea armonioasă a economiei și a societății românești ar trebui să fie o preocupare comună a sectorului public și privat. Aproape 15% cred, însă, că aceasta ar trebui să fie exclusiv în sarcina companiilor, iar 11% pun responsabilitatea dezvoltării României pe seama guvernului, în timp ce 20% consideră că cele două sectoare au preocupări și responsabilități distincte.

Concret, principalele preocupări ale sectorului privat trebuie să fie, în opinia respondenților, crearea de locuri de muncă, oferirea de condiții mai bune de lucru, dezvoltarea profesională a resurselor umane, acordarea de salarii mai bune și inovarea produselor și serviciilor. În același timp, sectorul public ar trebui să se preocupe mai degrabă de viitorul României, de dezvoltarea infrastructurii, de protejarea mediului și de asigurarea echității sociale.