Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti au efectuat, astăzi, 42 de percheziţii domiciliare, în Constanţa, Neamţ, Braşov, Olt, Maramureş, Cluj şi Dolj, ocazie cu care au fost ridicate calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor informatice.
În perioada octombrie 2009 –februarie 2010, învinuiţii  Zlate Cătălin şi Ciuvaţ Cristian au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit un număr de peste 50 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice si folosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obţinerii de sume substanţiale.
Zlate Cătălin a obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice, datele unor conturi VoIP, pe care le-a  folosit în interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxă din străinătate, obţinând bonusuri, în funcţie de numărul de minute si valoarea apelului pe minut(la un tarif pe minut de 1 euro, obţinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obţine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, învinuitul Zlate Cătălin a constituit o societate care a încheiat contracte cu deţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului.
Pentru obţinerea datelor conturilor VoIP, Zlate Cătălin a  folosit o aplicaţie care caută pe Internet servere care au alocate numere VoIP, iar după identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifică numele de utilizator si parola de conectare la server.
Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicaţie destinată efectuării de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita „Zoiper”, Zlate Cătălin efectua apeluri către numerele cu suprataxă. Folosind datele obţinute în mod  fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator şi parola aferentă) acesta iniţia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin Internet, ajungea la numărul de destinaţie.
În acest mod, în perioada octombrie 2009 – februarie 2010, învinuiţii au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durată totală de peste 315.000 minute, prejudiciind  astfel societăţi din România, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, S.U.A.
Ulterior, membrii grupării au efectuat, în perioada februarie – 06.12.2010, prin intermediul companiei SHADOW COMMUNICATION Ltd., un număr total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.
Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de 11.000.000 de Euro. Din aceasta sumă, peste 1 milion de euro reprezintă beneficiul realizat de către învinuiţi.
Un număr de 42  de  persoane au fost conduse pentru audieri la sediul  D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti.
Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O., BCCO Bucureşti şi lucrători din cadrul Jandarmeriei Române.
Suportul  informativ şi tehnic al acţiunii a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.