in 21 martie a.c., vicepresedintele executiv al BTR, Sinan Culha, incerca sa scoata din tara 450.000 dolari, la cateva zile dupa ce din contul unei firme disparuse o suma echivalenta. Sinan a incercat sa se disculpe atunci, invocand un motiv pueril. Scuza lui a fost ca nu stia plafonul permis de lege pentru scoaterea banilor in afara granitelor Romaniei. Cum de a fost posibil flagrantul? in urma cu doar cateva zile, Banca Turco-Romana a depus o plangere la Politie, conform careia din contul unei societati comerciale – RTA Constructii Drumuri SRL – ar fi fost sustrasa o suma in lei (aproape echivalentul sumei in dolari gasita asupra lui Sinan), prin uz de fals. Avizati, politistii au fost in garda in momentul in care un charter era pe punctul de a pleca spre Turcia, cu o delegatie oficiala a Bayindir Bank, actionar principal al BTR. Banii au fost gasiti asupra vicepresedintelui BTR si confiscati. Conform unor surse confidentiale, Politia inca n-a confirmat ca seriile bancnotelor gasite asupra lui Sinan corespund cu cele care au fost declarate disparute. De altfel, relatia dintre cele doua actiuni se pare ca este din ce in ce mai subreda. Pe firul acestei afaceri a intrat Directia de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare si a Coruptiei.
Cazul RTA Constructii Drumuri, chair daca are sau nu legatura cu vicepresedintele BTR, scoate in evidenta un aspect cu implicatii nefaste: cu acte false, din banci se pot fura sume importante. Pe baza unui buletin de identitate fals, Mariana Spinciu (de fapt persoana care a imprumutat identitatea unui alt cetatean roman) reuseste sa obtina o hotarare judecatoreasca pentru infiintarea unei firme – Eurometal 2000 SRL – la care ea figura ca unic actionar. Ulterior pune mana pe un bilet la ordin, cu care merge la scontare, la banca depozitara a emitentului biletului la ordin. Fireste, pretinsa Spinciu era avizata asupra disponibilului din cont pentru ca valoarea inscrisa era aproape de suma existenta in cont. O data cu aceasta operatiune, Spinciu atrage in joc doua banci comerciale care se bucura de renume pe piata bancara romaneasca: Banca Turco-Romana si ING Barings. Prima, in calitate de depozitar al sumelor RTA, a executat ordinul clientului Mariana Spinciu, efectuand transferul banilor din contul RTA, in contul Eurometal 2000 si mai departe in contul Eurometal deschis la ING Barings. ING Barings a executat si ea ordinul de vanzare a leilor contra dolari si apoi eliberarea sumei catre actionarul firmei Eurometal 2000 – aceeasi Spinciu. Toate aceste operatiuni au fost efectuate pe baza documetului fals cu care s-a legitimat pretinsa Mariana Spinciu.
Politia continua cercetarile, pentru a da de urma acestor bani si a celei care i-a ridicat. Potrivit unor surse din Politie, ancheta nu este departe de final. in acelasi timp, este verificata respectarea normelor legale de catre functionarii celor doua banci comerciale, legaturilor intre emitatorul biletului la ordin, cel care l-a primit (partenerul sau de afaceri) si persoana care a ridicat sumele din conturi si care ulterior s-a evaporat cu ele cu tot.