Iniţiativa legislativă care vizează strângerea de semnături de la cetăţenii români pentru interzicerea folosirii acţiunilor la purtător a fost lansată recent la Bucureşti în prezenţa Anei Gomes, vicepreşedinte al Comisiei speciale Panama Papers din Parlamentul European. Ulterior, dezbateri pe acest subiect au fost organizate la Cluj împreună cu studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice. 

"Problema apare atunci când aceste societăţi aparţin unor persoane care îşi acordă singure contracte cu statul sau unor persoane care fac parte din grupuri mafiote sau teroriste (…) Nu am niciun dubiu în privinţa abolirii acţiunilor la purtător. Cred că este o temă pe care trebuie să o aducem pe agenda publică şi, fireşte, trebuie dezbătută. Vom ajunge şi la Târgu Mureş pe 7 decembrie, tot în lumea universitară, pentru că este un subiect pe care vreau să dialoghez cu studenţii pasionaţi de economie şi de implicaţiile pe care acţiunile la purtător le au mai ales la nivel economic. Am fost încântat să văd câtă implicare există în rândul studenţilor. Două ore am detaliat şi analizat, de la conceptul de optimizare fiscală până la monedele virtuale, şi ele percepute uneori ca având valenţe de acţiuni la purtător", a precizat europarlamentarul Cătălin Ivan, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 

Conform datelor oficiale, la ora actuală, acţiunile la purtător sunt deja interzise în state, precum Belgia (din 2008), Cehia (2013), Cipru, Malta, Marea Britanie (2015) şi Portugalia (2017). 

În plus, cea de-a patra directivă europeană împotriva spălării banilor, adoptată în anul 2015, trebuia transpusă şi adoptată în fiecare stat membru din Uniunea Europeană (UE) încă din iunie 2017. 

Conform RoAction, în prezent în România funcţionează 384 de societăţi care au acţiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la bani publici. 

În România, RoAction, în parteneriat cu Funky Citizens, Rise Project, Transparency International, Frontline şi Blocul Naţional Sindical, a fost lansată campania pentru strângerea de semnături privind interzicerea totală pe teritoriul României a folosirii acţiunilor la purtător prin modificarea Legii societăţilor comerciale (nr.31/1990). Este nevoie de 100.000 de semnături pentru ca iniţiativa să devină propunere legislativă şi să ajungă în Parlament. 

Proiectul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial în 25 octombrie 2017. 

Acţiunile la purtător sunt acţiuni nenominale, care pot fi transmise de la o persoana la alta, în orice moment, fără să existe o evidenţă fiscal-contabilă în acest sens. 

RoAction este o entitate non-guvernamentală organizată pe principiile grupurilor de lucru tip "think tank" şi are ca obiectiv generarea de politici publice, exemple de bune practici, analize.

SURSA: Agerpres