Inchipuiti-va ca veti scapa de povara bancnotelor formate din sase cifre si ca va intoarceti la salariile de cateva sute de lei, ca acum o jumatate de veac.
Treziti-va! Taierea zerourilor ar putea deveni realitate cel mai probabil in anul 2003. Daca Leszec Balcerowicz, guvernatorul bancii centrale a Poloniei, nu vizita Romania la sfarsitul lunii trecute, probabil ca anuntul facut de seful BNR s-ar fi amanat pana undeva spre sfarsitul anului viitor. Intre timp, romanilor li s-a dat o tema serioasa de meditatie, fara nici un fel de suport economic. Iar BNR s-a lasat luata de val. La fel si presedintii de banci comerciale. Exista doua posibilitati: fie vor fi emise noi bancnote, fie vor fi folosite cele actuale de la care se vor taia trei sau patru zerouri. „Probabil ca in prima jumatate a anului viitor, Consiliul de administratie al BNR va decide trecerea la un nou sistem monetar”, apreciaza Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. De la momentul proiectarii noilor bancnote si pana la iesirea lor din tipar va dura o perioada de 12 – 14 luni, spun specialistii.
BNR are de luptat cu un factor psihologic foarte important, si anume teama populatiei ca prin taierea mai multor zerouri va ramane fara o parte din economiile din banci sau de la saltea. „Vor fi doua categorii de oameni care vor suferi in plan psihologic: persoanele fara cultura economica, care vor crede ca vor pierde prin taierea zerourilor, dar vor suferi si miliardarii de carton, care se vor trezi niste amarati de milionari”, apreciaza psihologul Florin Tudose. Tocmai de aceea, banca centrala are in proiect ca, inainte de a trece la introducerea „leului tare”, sa lanseze un program amplu de informare a populatiei fata de ceea ce inseamna o reforma monetara. Primul pas deja a fost facut. In loc de reforma monetara, reprezentantii autoritatii monetare folosesc termenii de denominare sau reevaluare a monedei nationale.