300.000 de elevi francezi vor fi supuşi săptămânal testelor antigen! Opţiunea testelor antigen cu probe de salivă a fost avută în vedere, pentru a nu îi perturba prea mult pe elevi şi a evita introducerea de beţişoare în fosele nazale, conform informațiilor transmise de Olivier Veran în intervenţia sa în faţa Senatului francez

„Categoria prioritară sunt copiii şcolarizaţi pentru a identifica, fără a-i deranja prea mult, cazurile pozitive cu scopul de a prezerva şi proteja şcolile, care dorim să rămână deschise cât mai mult timp posibil”, a spus ministrul, care a reiterat că se încearcă evitarea unui lockdown strict, conform efe.com

300.000 de elevi francezi vor fi supuşi săptămânal testelor antigen

Acesta a precizat că începând de joi angajaţi sanitari ai reţelei de spitale din Paris vor începe să organizeze testele antigen, ale căror rezultate sunt mai rapide, însă mai puţin fiabile în comparaţie cu tradiţionalele teste PCR.

Potrivit lui Veran, obiectivul este ca începând cu mijlocul lunii februarie să se efectueze teste săptămânale în medie la între 200.000 şi 300.000 de şcolari.

Franţa, una dintre ţările cele mai afectate din lume de pandemia de COVID-19, a înregistrat în total 3,4 milioane de cazuri şi 80.000 de decese, iar ritmul vaccinării este mai lent decât cel preconizat.

Potrivit calculelor guvernului, peste 3,5 milioane de francezi vor primi cel puţin o doză de vaccin până la sfârşitul acestei luni, o cifră care ar putea ajunge la 4 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta totuşi un procent de sub 10%, la o populaţie de 67 de milioane de locuitori.

Când a apărut, de fapt COVID-19?

Conform ultimelor descoperiri făcute de cercetători, COVID-19 se afla în circulaţie în Franţa încă din noiembrie 2019. Informațiile au fost prezentate prin mai multe lucrări ale unor cercetători francezi, publicate sâmbătă. Acestea pun în dificultate ipoteza apariţiei şi răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 dintr-o piaţă din oraşul chinez Wuhan (centru) la începutul lui decembrie 2019, relatează Le Monde.

Medici de la Spitalul Albert-Schweitzer din Colmar, în Haut-Rhin, au reanalizat – în mai – sute de scanere toracice ale unor pacienţi internaţi în instituţia lor, începând din octombrie 2019, cu pneumonii grave, intrigaţi de mai multe cazuri clinice care au precedat epidemia covid-19. Unul dintre aceşti bolnavi – spitalizat la 16 noiembrie – prezenta leziuni asemănătoare celor cauzate de covid-19.

O prezenţă a noului coronavirus pe teritoriul francez erasuspectată începând de la această dată, însă, în lipsa analizei unor prelevări biologice, această ipoteză rămânea fragilă. Lucrări ale unor cercetători francezi – publicate sâmbătă în revista European Journal of Epidemiology – susţin aceste abservaţii. Ele arată – cu un nivel înalt de probă – că SARS-CoV-2 circula deja în Franţa în noiembrie 2019.