În România se înregistrează o tendinţă ascendentă în ceea ce priveşte gradul de economisire, dar cu un ritm moderat în comparaţie cu alte state europene, reiese dintr-un studiu de piaţă IIS*, reprezentativ la nivel european, realizat în luna noiembrie 2012, de TNS NIPO pentru ING Bank.

Astfel, 52% dintre români reuşesc să pună bani deoparte şi 40% dintre ei au economii suficiente pentru a acoperi cheltuielile recurente pe o perioadă de 3 luni, fiind motivaţi în special de nevoia de independenţă şi de siguranţă financiară. 

Alegerea modalităţii de economisire este de asemenea importantă. De cele mai multe ori, românii aleg între a economisi printr-un produs bancar dedicat (depozit, cont economii) sau prin alte metode nespecifice (numerar, valută, cardul de salariu). Întrucât în rândul consumatorilor români există percepţia eronată că pentru a economisi “la bancă” este necesară o sumă semnificativă, 40% dintre românii cu economii aleg să îşi ţină banii într-un cont curent şi 30% dintre ei aleg să economisească „la saltea”. Astfel, o proporţie semnificativă dintre cei care economisesc, nu primesc dobândă pentru economiile lor.

Cei care folosesc metodele de economisire nespecifice (numerar, valută, cardul de salariu) declară că au ales această variantă fiind interesaţi în mod special de posibilitatea de a economisi sume mici (20, 30 euro lunar) şi de accesul facil şi direct la bani. În schimb, cei care aleg produsele bancare pun preţ pe siguranţă şi valoarea bonificaţiei (rata dobânzii vs. costuri).