Datele arată că autorităţile au reuşit zilnic să împiedice să ajungă pe piaţa neagră din România peste 15.000 de pachete de ţigări de contrabandă în perioada de vară. 

Cel mai recent studiu Novel Research arată că în luna iulie 2017 nivelul contrabandei a crescut cu circa 1 punct procentual faţă de luna mai 2017, depăşind pragul de 16%. 

Potrivit sursei citate, impactul creşterii nivelului contrabandei cu circa 1 punct procentual asupra bugetului de stat este semnificativ, deoarece fiecare punct procentual de piaţă neagră înseamnă aproximativ 40 milioane de euro neîncasaţi anual de către stat sub formă de taxe şi accize. 

“Creşterea contrabandei cu ţigări cu un punct procentual, în numai două luni de zile, se traduce în pierderi importante pentru bugetul de stat, pentru jucătorii corecţi, plătitori de taxe şi impozite, şi pentru cei aproape 50.000 de români care lucrează pe întregul lanţ de distribuţie şi aprovizionare al industriei tutunului”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România. 

Reprezentanţii companiei precizează că, încurajaţi de profiturile mari pe care le aduce traficul ilicit de ţigări, contrabandiştii devin din ce în ce mai ingenioşi în metodele de forţare a graniţelor. “Pachetele de ţigări sunt ascunse în bidoane de detergent lichid, baxurile de ţigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit şi deltaplane, sunt dosite în caroseria autoturismelor, sau ascunse în trenuri de marfă şi chiar în nave sub pavilion străin”, se arată în comunicat. 

Regiunile cele mai afectate de fenomenul contrabandei cu ţigări rămân judeţele din Nord-Estul României, iar ultimul studiu realizat de compania Novel Research scoate la iveală că în luna iulie a acestui an aici s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al contrabandei din România, 38,4% din piaţă, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de nivelul atins în mai 2017. 

Conform sursei citate, regiunea de Nord-Vest este singura în care contrabanda cu ţigări a scăzut în ultimele două luni, până la 11,3% din piaţă. În ultimele luni, în judeţe precum Bihor, Satu Mare şi Maramureş, autorităţile au destructurat mai multe reţele de crimă organizată care aveau drept principală activitate traficul ilicit de ţigări. 

România este una dintre cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană de contrabanda cu ţigări, a doua din Europa de Est, după Polonia. Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România. 

România are în total 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România. Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). 

În ultimii 7 ani (2010-2016) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro (aproximativ 21,6 miliarde de lei), piaţa neagră fiind în creştere cu 27% între 2011 şi 2016. Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. 

AGERPRES