Numai în trimestrul patru 2016, Deutsche Bank a înregistrat pierderi nete de 1,9 miliarde de euro, afectată de amenda de 7,2 miliarde de dolari pe care banca germană a acceptat să o plătească pentru a pune capăt acuzaţiilor de înşelare a investitorilor în legătură cu vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare MBS înaintea crizei financiare din 2008.

Cifrele comunicate de Deutsche Bank sunt mai proaste decât pierderile de 200 milioane de euro prognozate de analiştii de la FactSet, dar reprezintă totuşi o îmbunătăţire faţă de pierderile de 6,8 miliarde de euro înregistrate în 2015.

"Rezultatele noastre pentru anul 2016 au fost afectat semnificativ de acţiunile decisive luate de echipa managerială pentru a îmbunătăţi şi moderniza banca, precum şi de turbulenţele de pe piaţă", a comentat directorul general de la Deutsche Bank, John Cryan.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri a Deutsche Bank, aceasta a scăzut cu 10% în 2016 până la aproximativ 30 de miliarde de euro în timp ce profitul înainte de impozitare arată o pierdere de 810 milioane de euro.

Directorul general John Cryan a lansat un plan dur de restructurare care prevede închiderea a 200 de sucursale în Germania şi concedierea a 9.000 din cei aproximativ 100.000 de angajaţi cu program full time. De asemenea, Deutsche Bank a decis să reducă în mod semnificativ bonusurile pentru un sfert din angajaţi, în timp ce directorii de top nu vor primi niciun fel de bonusuri pentru al doilea an consecutiv.

La nivel general, băncile europene au fost afectate de dobânzile extrem de scăzute precum şi de majorarea normelor de capital introduse după criza financiară. AGERPRES