1. Incepand cu anul 1991 a intrat in vigoare si se deruleaza in continuare prin Directia generala a fortei de munca din Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) conventia pe baza contractelor de lucrari incheiate intre societati comerciale romanesti sau mixte si parteneri germani. Pentru a fi eligibile, firmele trebuie sa dovedeasca, prin actele depuse la MMSS, ca isi desfasoara activitatea in domeniul respectiv si detin personal tehnic cu pregatire si experienta in efectuarea unor lucrari similare celor pe care urmeaza sa le contracteze in Germania. Reprezentantii acestor firme isi asuma raspunderea de a respecta reglementarile referitoare la protectia sociala, asistenta medicala, asigurare in caz de accidente si salarii in cuantumul cerut de legislatia germana.
MMSS aproba contingentul firmei romanesti pe baza contractului incheiat cu partenerul german. Cifrele stabilite prin conventie se adapteaza la fluctuatiile pietei fortei de munca germane. Domeniile in care se incheie conventiile vizeaza, in principal, constructiile, transarea si prelucrarea carnii si activitatea forestiera.
2. O alta modalitate garantata de guvern pentru cei care vor sa lucreze in Germania este cea stipulata prin conventia de ocupare a fortei de munca in vederea ridicarii cunostintelor profesionale si de limba a personalului muncitor: conventia privind personalul muncitor oaspete.
Solicitantii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii obligatorii: varsta cuprinsa intre 18 si 35 ani, pregatire profesionala incheiata (diploma de calificare), doi ani vechime in meseria respectiva inregistrata in carnetul de munca, cunostinte bune si foarte bune de limba germana.
Conventia se deruleaza acum prin ONRPFMS. Depunerea dosarelor este urmata de un interviu organizat de ONRPFMS. La selectie participa si reprezentantii Centralei de mediere a fortei de munca de la Frankfurt, care realizeaza anual doua interviuri pentru fiecare grupa de meserii.
Domeniile pentru care se solicita forta de munca sunt, in general, cele existente pe piata muncii din Germania. Cele mai frecvente oferte sunt insa pentru muncitori cu pregatire si experienta in: gastronomie (posturi de bucatari, ospatari etc.), hotelarie, asistenta medicala, constructii, forestier si agricultura.
Contractele se incheie pe o durata de un an, dar pot fi prelungite pana la 18 luni. Romanii pot beneficia numai o singura data de acest sistem de lucru in Germania.
Conventia este contingentata la 500 de persoane pe an si se deruleaza acum prin ONRPFMS. De cand se desfasoara acest program, doar anul trecut a fost depasit cu putin numarul stabilit in acord. Pe parcursul acestui an au beneficiat de aceasta conventie 162 de persoane.
3. Prin filiera de lucru in Germania, mai exista o intelegere privind trimiterea lucratorilor romani pentru o perioada determinata de timp in Germania. Conventia nu este contingentata si nu sunt stabilite limite referitoare la varsta. Contractele se deruleaza prin intermediul ONRPFMS, in toate domeniile de activitate, pe perioade de trei luni sau noua luni in cazul celor angajati sa lucreze la targuri si expozitii. Anul acesta au plecat deja 7.013 persoane. Majoritatea a fost reprezentata de barbati: 52,75%. Pe grupe de varsta, ponderea a fost reprezentata de persoanele cuprinse intre 25 si 35 ani: 48,65%.
4. Activitatea pe timpul vacantei de vara pentru studenti constituie un alt cadru de colaborare intre ONRPFMS si Biroul Federal al Muncii din Germania, care a inceput sa functioneze de anul trecut. Contingentul anual este stabilit la 100 de tineri. Cererile din partea studentilor sunt insa mult mai mari, chiar daca activitatea se desfasoara, in general, in ateliere manufacturiere, unde nu se cere o calificare anumita sau in domeniul in care isi fac studiile. Studentii pot lucra in Germania pe parcursul a doua luni in vacanta de vara. Conditiile obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca sunt: varsta cuprinsa intre 18 si 25 ani, sa nu fie in anii terminali, cunoasterea limbii germane.
Cererile studentilor se introduc intr-o baza de date a ONRPFMS, din care se efectueaza selectia.
Din datele insumate la MMSS, anul trecut au plecat sa lucreze in Germania aproximativ 18.000 de romani. Pentru acest an, dl Razvan Cirica, secretar de stat la MMSS, estimeaza ca numarul va urca la 20.000 de persoane.