Potrivit acestuia, doar 1,4% din investiţiiile din Uniunea Europeană vin din China, iar în China 30% din investiţiile străine vin din Uniunea Europeană. În context, Ponta consideră că România și China trebuie să găsească proiecte de implementat, pentru a avea o creştere durabilă.
"China are nevoie de un partener puternic pe scena mondială, de o Europă puternică. Europa poate fi puternică doar dacă statele se dezvoltă rapid pentru a putea susţine protecţia socială şi dezvoltarea economiei. Majoritatea statelor prezente la forum sunt tinere democraţii. Aceasta este o situaţie favorabilă doar dacă reuşim să ne folosim potenţialul", a subliniat Victor Ponta.
La rândul său, premierului chinez Li Keqiiang a spus că "lumea trece prin schimbări profunde şi complexe, iar revenirea economiei mondiale nu a fost un proces uşor". "Economiile emergente sunt supuse unor presiuni. Este important să luăm şi măsuri împotriva protecţionismului comercial. China tratează în mod egal toate ţările, fie mari, fie mici. Trebuie să facem efoturi pentru a intensifica schimburile comerciale, să dublăm actualele volume, în următorii cinci ani. Vom declara 2014 anul cooperării comerciale între ECE şi China şi va exista un forum pentru cooperarea agricolă", a punctat oficialul chinez. Acesta a adaugat că
vrea să încurajeze cetăţenii chinezi să facă turism în Europa și să contribuie inclusiv la dezvoltarea infrastructurii.
"Avem proiecte de infrastrutură interesante, în special în zona căilor ferate de mare viteză. China este pregătită să consolideze relaţiile comerciale în domeniul infrastructurii, drumuri, irigaţii, linii de cale ferată de mare viteză, toate acestea ducând la creşterea schimburilor comerciale. China este dispusă să discute cu partenerii despre linii de finanţare, şi vorbim despre linii de credit de 10 miliarde de dolari americani şi putem extinde acest nivel", a subliniat oficialul chinez. Totodată, China își dorește să îmbunătățească relaţiile şi accesul firmelor, în ceea ce priveşte obţinerea de vize de rezidenţă.