Potrivit rezultatele cercetării pentru continentul european, precipitațiile anuale se vor reduce cantitativ, deși ploile răzlețe vor deveni mai frecvente și mai intense, crescând riscul de inundații. Debitele cursurilor de apă vor scădea cu 40% în sudul Europei și din bazinul mediteranean și cu 30% în nordul și centrul continentului. Seceta și presiunea asupra rezervelor de apă vor crește, ca urmare a reducerii precipitațiilor în timpul sezonului uscat. Concomitent, riscul de incendiu în zona medteraneană va crește. Accesul la apă potabilă va scădea, iar salinizarea mărilor va crește. Pe fondul acestor modificări, valoarea produsului intern brut va înregistra scăderi de până la 14%. Concluzionând, modificările debitelor cursurilor de apă vor afecta generarea de hidroenergie, ecosistemele și accesul la apă.  

Mai puține alimente

De asemenea, producția agricolă va înregistra o scădere cu 15-20% în regiunea mediteraneană, conducând la o creștere a conflictelor cauzate de insecuritatea alimentară. Creșterea temperaturilor va avea un impact negativ și asupra animalelor și, implicit, asupra producției de hrană. Se estimează că suprafețele de păsunat se vor reduce considerabil. La o creștere a temepraturii globale cu mai puțin de 2 grade Celsius, se estimează că populația insuficient hrănită va crește cu cel puțin 25%-90%. De asemenea, potrivit raportului, 60-80% din specii vor deveni extincte în cazul unei creșteri a temperaturii globale de 2 grade Celsius.

Fenomene meteo extreme

Totodată, schimbările climatice iau forme extreme: valuri de căldură, ploi torențiale și ridicarea nvelului mării. Pe măsură ce oceanele se încălzesc, ghețarii se topesc, iar nivelul mării continuă să crească, doar că într-un ritm mai rapid față de cel observat în ultimii 40 de ani. ”Este foarte posibil ca frecvența și durata valurilor de căldură să crească. Pe măsură ce pământul se încălzește, ne așteptăm, ca tendință generală, ca ploile să fie mai abundente în regiunile umede și mai sărace în regiunile uscate”, a declarat Thomas Stocker, co-autor al raportului. Biodiversitatea oceanelor este în pericol, după ce oceanele au înmagazinat cantități uriașe de CO2, care determină creșterea acidității apei. Dacă nu va fi redusă, aceasta va provoca întreruperea întregului lanț trofic maritim.

Factorul antropic, principala cauza a schimbărilor climatice

Cel mai recent raport IPCC este clar, încheind dezbaterea din jurul încălzirii globale. Schimbările climatice se întâmplă, se agravează și sunt cauzate în cea mai mare măsură de către oameni. Consecințele cele mai grave ale acestui fenomen încep deja să fie simțite de comunitățile cele mai vulnerabile. Potrivit analizelor, poluarea cu carbon este responsabilă pentru creșterea temperaturii în ultimii 60 de ani. Raportul indică modalitatea de a evita o modificare a climei catastrofală, prin asumarea la nivel global a reducerii masive a emisiilor de carbon în următorii ani. La realizarea raportului au contribuit peste 200 de oameni de știință din 39 de țări și peste 600 de colaboratori. În prezent, sunt în lucru alte două rapoarte, ale căror rezultate vor fi publicate anul viitor.