În acest moment, contribuţiile de sănătate sunt de 10,5%, iar FSSR propune creșterea contribuțiilor la Sănătate angajator-angajat la 14%.
"Introducerea contribuției la sănătate în funcție de venit, în cuantum de 7%, pentru toți cetățenii României care realizează venituri, indiferent de sursa acestora. Obligativitatea statului de a plăti contribuția la sănătate la nivelul a 7% din salariul mediu pentru toți cetățenii pe care dorește să-i scutească de la plata contribuției", spun reprezentanţii FSSR.

Alte două măsuri pe care le propune federaţie sunt definirea pachetului de bază raportat la costurile serviciilor medicale reale şi introducerea asigurărilor complementare de sănătate.
"Considerăm că analiza nivelului de finanțare al sănătății nu trebuie să se facă prin raportare la cheltuiala din PIB pentru sănătate, care este un indicator relativ, ci prin raportare la cheltuiala pe cap de locuitor pentru sănătate, care constituie un indicator absolut în domeniu. În acest sens, solicităm o țintă de creștere a cheltuielii pentru sănătate pe cap de locuitor la 800 dolari în 2014 și 1000 dolari până în 2015", mai spune FSSR.