Aleksei Uliukaiev a explicat în faţa Dumei de Stat – camera inferioară a legislativului rus – că estimarea revizuită privind o creştere economică de 1,8% în ritm anual pentru anul curent, anunţată luna trecută, este ‘nesatisfăcătoare’.

‘Mi se pare că nu am mai trecut printr-o situaţie atât de nefavorabilă în ultimii cinci ani, de la debutul crizei’, a spus el. ‘În acest an, pentru prima dată, avem un nivel al dezvoltării economice care este sub media la nivel mondial (…) Din păcate, nu întrezărim oportunităţi în 2014 pentru a atinge din nou media la nivel mondial’, a adăugat ministrul rus.

Încetinirea creşterii a început la sfârşitul anului trecut, iar stagnarea este cauzată de ‘constrângeri puternice ale cererii’ şi de o lipsă de investiţii, a remarcat el. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, Rusia va suferi o retragere de capital de 70 de miliarde de dolari în acest an, ceea ce indică o lipsă de cerere pentru proiecte majore de investiţii, a subliniat oficialul.

Drept consecinţă, Rusia va continua să se afle în urma celorlalte economii emergente din BRICS – Brazilia, India, China şi Africa de Sud – la capitolul creştere.
Sursa: Agerpres