Poliţa de răspundere civilă auto a fost vândută, pe medie, cu 110 lei mai scump decât în martie, arată un calcul Capital bazat pe datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România(UNSAR). Procentual, vorbim despre o creştere cu 40% în doar trei luni. Faţă de perioada similară a anului trecut, prima medie a crescut cu doar 50 de lei adică sub 20%. În ceea ce priveşte cele mai mari şapte societăţi care vând RCA, creşterea medie este chiar mai mare depăşind 45%.

Cine a scumpit cel mai mult şi cine vinde cel mai ieftin

Cele mai mari creştteri de preţuri faţă de luna martie le-au operat societăţile Omniasig şi Uniqa care au majorat prima medie cu 52%, ele sunt urmate de Groupama şi Allianz Ţiriac cu câte 48% şi de Asirom şi Carpatica cu câte 44%. Dintre marii jucătorii Astra a crescut cel mai puţin preţul(43%) şi continuă să vândă cel mai ieftin. Topul preţuriloe medii la poliţa RCA arată astfel: Astra(231 de lei), Carpatica(250 de lei), Uniqa(290 de lei), Groupama(318 lei), Omniasig(367 de lei), Asirom(390 de lei) şi Allianz Ţiriac(417 lei).
Scumpiri şi în viitor
Societăţile de asigurarea au cel puţin trei motive pentru a continua creşterile de preţuri pentru RCA.
De la începutul acestui an, o normă a Autorităţii de Supraveghere Financiară obligă societăţile de asigurare să vândă poliţa RCA la un preţ care să le permită să acopere toate cheltuielile cu emitere şi cu eventualele daune. Deşi nu s-au văzut în prima parte a anului, efectele acestei norme s-au făcut simţite în a doua jumătate a lui 2013, după cum arată cifrele prezentate mai sus iar brokerii spun că această creştere va continua.
Mai mult, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a condus la o  înăsprire a  supavegherii care a culminat cu snacţionarea mai multor şefi de societăţi şi chiar cu suspendarea licenţei pentru una dintre ele. Acesta este un motiv mai mult decât serios pentru ca asigurătorii să încerce să-şi selecteze clentele prin preţuri şi să evite riscul de întârzia plăţile.
Nu în ultimul rând, vânzările de RCA au scăzut mai ales din cauza căderii pieţei auto(care a atins în 2013 cel mai mic nivel din toate timpurile) asigurătorii fiind practic forţaţi să-şi adapteze preţurile pentru a nu înregistra pierderi mai masive.