Diferenţa între valorile de tranzacţionare estimate de cumpărători şi cele estimate de vânzători s-a redus spectaculos şi este de aşteptat să scadă în continuare în următoarele 12 luni. Acest fenomen sugerează o posibilă accelerare a tranzacţiilor spre sfârşitul acestui an, potrivit consultanţilor.

„46% dintre respondenţi se aşteaptă ca preţurile să crească în anul următor, comparativ cu 37% în aprilie 2012. Cu preţuri estimate pe o tendinţă ascendentă, cumpărătorii ar putea dispune doar de o perioadă limitată de timp pentru a investi în cele mai bune oferte”, spune Michael Fishbin, lider global EY pentru sectorul imobiliar şi construcţii.
De asemenea, executivii din domeniul imobiliar sunt mult mai încrezători în privinţa evoluţiei economiei globale decât în urmă cu şase luni, se arată în acelaşi studiu. Acesta cuprinde răspunsurile a 117 directori executivi din companii globale active în domeniul imobiliar, hotelier şi cel al construcţiilor. Astfel, 85% la sută dintre cei intervievaţi au răspuns că starea economiei globale este pe o tendinţă ascendentă sau stabilă, ceea ce reprezintă un procent în creştere cu 20% în cele şase luni cuprinse între octombrie 2012 şi aprilie 2013.



Bani disponibili
Respondenţii au fost, de asemenea, mult mai optimişti cu privire la creşterea ocupării forţei de muncă (48% vs. 28% în 2012), veniturile corporative (49% vs. 22% în 2012) şi, cel mai spectaculos, disponibilitatea pentru creditare (51% vs. 18% în 2012). Această ultimă categorie este critică pentru sectorul imobiliar datorită dependenţei acestuia de finanţări.
"Optimismul evident înregistrat de studiul nostru, chiar dacă precaut pe alocuri, sugerează că mediul imobiliar a devenit mai stabil pentru tranzacţii, ceea ce s-a văzut şi în nota optimistă în care a început acest an în România. Totuşi, în continuare investitorii activi sunt interesaţi să cumpere proprietăţi cu standard cât mai ridicat la preţuri sub nivelul pieţei", spune Horiana Istodor, Senior Manager în cadrul departamentului de Evaluare şi Modelare Financiară, EY România.
Destinaţiile pentru investiţii imobiliare continuă să se diversifice pe măsură ce companiile îşi redefinesc strategiile de creştere în funcţie de toleranţa la risc. Din primele cinci pieţe considerate atractive pentru investiţii, patru – India, China, Qatar şi Chile – sunt pieţele emergente care prezintă un potenţial puternic de creştere, dar şi un risc mai mare. A cincea piaţă din top, Canada, a cunoscut o creştere economică solidă în ultimii ani şi a rezistat crizei financiare mondiale mai bine decât majoritatea celorlalte ţări. O absenţă notabilă de pe lista pieţelor preferate pentru investiţii sunt statele europene. Germania este cea mai bine clasată, pe locul 15. Acest lucru sugerează o preocupare permanentă a investitorilor imobiliari pentru stabilitatea economică şi tendinţele economiilor din zona euro.
Volumul total al tranzacţiilor din real estate a atins 214 miliarde de dolari în primul trimestru 2013, în creştere cu 23% faţă de anul trecut. Creşterea s-a înregistrat în toate tipurile de proprietăţi. Geografic, EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) a înregistrat cele mai slabe rezultate, în timp ce volumul tranzacţiilor din Asia a crescut cu 31%. Nu mai puţin de 63% din volumul total al tranzacţiilor este datorat tranzacţiilor din China şi Statele Unite. Dacă ne referim numai la Statele Unite, stocurile de imobiliare noi şi vechi aflate la vânzare sunt la cele mai joase cote istorice, ceea ce ajută la creşterea preţurilor.