Potrivit unui studiu IMAS, 42% dintre români ar alege să meargă într-un spital privat, iar orientarea către un spital privat este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 29 de ani, în rândul rezidenţilor din oraşele mari şi din Bucureşti, care au studii superioare şi venituri care pornesc de la 1.000 lei sau mai mari.
Dacă ne uităm însă la preţurile de mii de lei pe care le au unele intervenţii medicale care necesită internare la marile spitale private din Capitală şi adăugăm tarifele pe zi de spitalizare, nota de plată necesită un salariu mult mai mare de 1.000 de lei.
Pentru început, în acest INFOGRAFIC puteţi vedea câteva dintre intervalurile de cost de la privat, la intervenţii precum operaţia de apendicită, naştere sau extragerea pietrelor de la rinichi.
La toate aceste costuri se adaugă spitalizarea, care în unele cazuri, este suplimentată de o taxă de programare, de 200-250 de lei.
Liderul autohton al operatorilor privaţi de sănătate după cifra de afaceri în 2012, MedLife are şase spitale în România, dintre care trei în Bucureşti, două în Braşov şi unul în Arad. Regina Maria (fostul Centru Medical Unirea) are în Bucureşti spitalele Euroclinic, Băneasa, cel de Chirurgie plastică şi ORL, în Braşov Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie şi un Campus Medical în Bacău. Urmează Sanador, care a inaugurat în 2011 cel mai mare spital privat din Bucureşti, cu o capacitate de 290 de paturi, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro. Operatorul suedez de sănătate Medicover a inaugurat în 2012 la București un spital cu o capacitate de 122 de paturi într-o clădire cu șapte niveluri. 
În general, preţurile pentru spitalizarea de zi, aproape indiferent de specialitate, nu este mai puţin de 300 de lei, la spitalele private din Capitală.
În medie, o zi de spitalizare la hematologie costă 200 de lei, la cardiologie 300 de lei, iar la medicină internă între 200 şi 300 de lei, în funcţie de rezervă şi complicaţii. O spitalizare sub anestezie, cu monitorizare post operatorie costă 580 de lei, în timp ce monitorizarea la terapie intensivă costă 1.200 de lei, cu taxa de programare aferentă. La cardiologie, o zi de spitalizare costă, la cameră single 550, în timp ce cazarea la cea dublă costă 300 de lei pe zi. 
Tariful de însoţitor , la secţiile de pediatrie, este cuprins între 300 şi 400 de lei, în timp ce o spitalizare de zi pentru copii ajunge la 300-350 de lei.
  Tariful pentru 1 zi de spitalizare al Spitalului Clinic Colentina valabil de la 01.07.2012 calculat conform Art. 3, alineatul 1 şi Art. 4 din Ordinul Ministerului Sanătăţii numărul 1100 / 2005 privind introducerea decontului de cheltuieli ce se eliberează pacientului pentru serviciul medical primit.

Dacă ne uităm la costul spitalizării la Spitalul Colenina din Capitală, constatăm că preţurile nu sunt mult diferite, singura diferenţă majoră fiind că în virtutea calităţii de asigurat, pacienţii nu plătesc, oficial, niciun leu.Astfel, tariful pentru 1 zi de spitalizare este de 437 lei, dar nu cuprinde următoarele: costul medicamentelor ;costul analizelor de laborator ;costul serviciilor de tomografie computerizată şi R.M.N. ; costul materialelor sanitare specifice ce se pot identifica pe fiecare pacient (ex: implanturi, etc.).

Aici, tariful pentru 1 zi pentru spitalizările de zi-acuţi este de 100 lei, tariful pentru 1 zi pentru spitalizările de zi-cronici este de 400 lei, iar tariful pentru 1 zi pentru recuperare medicală este de 211,5 lei.
Realităţile autohtone fac ca gratuitatea acestor servicii la stat să fie de cele mai multe ori o iluzie, pacienţii oferind uneori mai mulţi bani personalului medical sub formă de mită pentru o atenţie sporită asupra rudelor sau prietenilor bolnavi decât ar fi plătit la privat, cu chitanţă.
Chiar şi la privat, unele dintre aceste tarife sunt decontate de către CASMB în proprţie de 20-30%, cu condiţia ca plafonul să nu fie depăşit.