Şeful statului rus, care a început o vizită de două zile în Ucraina pentru a sărbători 1.025 de ani de la creştinirarea Rusiei Kievene a celebrat "o unitate spirituală solidă" care serveşte drept "bază pentru prietenia ruso-ucraineană".
"Suntem cu toţii moştenitori spirituali a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 1.025 de ani (…). În acest sens, suntem un popor unit", a declarat el, evocând creştinarea, în 988, a Rusiei Kievene, primul stat al slavilor estici care s-au împărţit apoi în ruşi, ucraineni şi bieloruşi.
"Vom respecta orice alegere a poporului ucrainean" privind integrarea în structurile postsovietice, dominate de Moscova, a subliniat Putin, adăugând că, reunite, economiile celor două ţări vor fi mai competitive.
"În prezent, asistăm la o concurenţă foarte puternică pe pieţele mondiale. Doar unindu-ne eforturile vom putea să devenim competitivi şi să câştigăm în această luptă încrâncenată", a apreciat preşedintele rus.
"Putem şi o vom face", a adăugat el.
"Avem multe interese comune care pot crea condiţii favorabile dezvoltării economiilor noastre", a subliniat la rândul său preşedintele Viktor Ianukovici.
Moscova împinge de mai mulţi ani Ucraina să renunţe la orientarea sa europeană pentru a se întoarce către est şi a invitat această ţară să se integreze într-o uniune vamală formată pentru moment din Rusia, Kazahstan şi Belarus.
Fostă republică sovietică situată la porţile Europei, Ucraina este împărţită, de la independenţa sa în 1991, între Rusia şi Occident.
De la preluarea conducerii ţării, în 2010, preşedintele Viktor Ianukovici încearcă să întreţină legături mai strânse cu UE, rămânând însă în relaţii bune cu Rusia. SURSA: mediafax.ro